33 найуспішніших…

Майже половину з 79 випускників середніх шкіл Кам’янщини запросили на районний випускний бал. Це юнаки та дівчата, які своєю сумлінною працею заслужили вагомі нагороди – золоті та срібні медалі й атестати з відзнакою.

В одинадцятилітній шкільній історії, що вже залишилася позаду, було чимало важливого: справжня дружба і перше кохання, цікаві відкриття та яскраві перемоги. Про все це згадували учасники балу: вчителі, що щедро ділилися з нинішніми випускниками знаннями, та батьки, які знову пройшли всю програму середньої школи – навіть те, що колись прогуляли й не вивчили самі. Нині вони з гордістю дивилися на своїх дітей, своїх вихованців.

І причин для цієї гордості було чимало. Випускники-2021 не лише добилися відмінних результатів у навчанні, а й зуміли розвинути та яскраво проявити свої таланти, здобули визнання на районному і республіканському рівні. Серед них – призери республіканських предметних олімпіад і дослідницьких товариств учнів Анастасія Плотян, Марія Подопригора та Марія Шкільнюк; переможці творчих конкурсів Аріадна Арчук і Єлизавета Богацька, Тетяна Такий і Дарина Шпак. Станіслав Балан відзначився у Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. А Євген Піддубний підкорив своїм танцювальним даром серця багатьох глядачів…

«Незважаючи на ті складнощі, що привнесла в наше життя пандемія, ви старанно вчилися, щодня дізнаючись про щось нове, набували корисних навиків та уміння, активно брали участь у житті школи, району та всього Придністров’я. За підтримки педагогів і батьків, ви працювали над розвитком своїх талантів і здібностей – і здобували одну перемогу за іншою. Сподіваюся, ви продовжите йти нелегким, але дуже важливим шляхом самовдосконалення, – звернувся до випускників глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков. –Той багаж знань, який ви накопичили за 11 шкільних років, і цілеспрямованість, яку демонстрували, допоможуть успішно зорієнтуватися в сучасних реаліях, обрати й освоїти професію до душі. Тож пам’ятайте: рідний край чекає вас – молодих фахівців, сповнених ідей і ентузіазму!»

Глава держадміністрації Володимир Бичков, депутат Верховної Ради ПМР Валерій Бабчинецький і голова Кам’янської міськрайради Олег Кісничан вручили випускникам, які продемонстрували високі результати в навчанні, творчості та спорті, 19 золотих і 8 срібних медалей, 6 атестатів з відзнакою, а їхнім батькам – Листи подяки.

Для Ольги Штирби нинішня медаль – не перша. 8 років вона паралельно навчалася у двох школах – Кам’янській СШ № 2 з гімназичними класами та спортивній. Загальноосвітню закінчила з єдиною «четвіркою». А медалей різної гідності, завойованих на республіканських і міжнародних змаганнях у Молдові та Білорусії, – і не порахувати. Лише в нинішньому році вона привезла «золото», «срібло» та «бронзу» зі столиць ПМР і РМ – із чемпіонатів з легкої атлетики. Володарка першого дорослого розряду з бігу на дистанціях у 400 і 800 метрів буквально після кожних змагань має пропозиції щодо вступу в навчальні заклади спортивного профілю. Проте Ольга вже давно обрала життєвий шлях. Допитлива дівчина захоплена хімією – отже планує поступати в Кишинівський держуніверситет на відповідний факультет. «Однак біг не покину, – посміхаючись, підводить риску нашій короткій розмові після вручення срібної медалі випускниця. – Спорт розвиває не лише м’язи, а і силу волі, дисциплінує. Біг – він дарує крила!»

Надія Свинобой натхнення знаходить у пісні. З дитячих років відвідує гуртки художньої самодіяльності в Будинку культури рідного села Катеринівки. Щедро обдарована природою, вихована на родинній пошані до народних пісень, Надійка перейняла у художнього керівника БК Петра Ломаки всі секрети задушевного виконання фольклорних і сучасних творів. А наукову базу під багатолітню практику підвели викладачі Кам’янської дитячої школи мистецтв. Разом із досвідченими солістами народного колективу «Черемушка» Надія багато разів виходила на сцену в рідному селі та в райцентрі, у містах Придністров’я. Перемагала у творчих конкурсах і завойовувала любов глядачів. Навесні Вадим Красносельський вручив талановитій юній співач-ці Лист подяки Президента ПМР… Тепер Надія готується втілити в життя свою головну мрію про навчання в Придністровському державному інституті мистецтв.

Десятки повітряних кульок піднімали в небо, що прояснилося після чергової зливи, заповітні мрії випускників. Світлий смуток прощання з дитинством змішувався з надіями на майбутнє, з передчуттям цікавого й обов’язково щасливого дорослого життя. Адже мрія, в яку вкладена праця, відкриває перед людиною всі двері.

Лариса   ЛЕГКУН.

Фото автора.