Діалог російського експерта з придністровською молоддю

У Контактному центрі ПДУ імені Т. Г. Шевченка відбулася зустріч голови Всесвітньої асоціації випускників ВНЗ Володимира Четія з керівниками та активістами молодіжних рухів нашої республіки.

Модератором зустрічі виступив координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов. Він привітав гостей Контактного центру, а також визначив порядок роботи заходу.

Керівники молодіжних громадських організацій та рухів республіки: «Зірка», «Молодіжне оновлення», «Спадкоємці Перемог», «Волонтери Перемоги», студентський і учнівський активи говорили про спільні придністровсько-російські молодіжні проекти.

«Дуже приємно перебувати в молодіжних колах, бачити ваші зацікавлені особи. Я відкритий до діалогу і готовий відповісти на будь-які ваші запитання. Спектр інтересів досить різноманітний і великий, тому ви можете включатися в роботу і не боятися порушувати будь-які питання міжнародної взаємодії», – зазначив російський гість.

На зустрічі з придністровською молоддю обговорювалися питання обміну досвідом між російськими та місцевими волонтерами, методичні напрацювання для проведення регіональних форумів. Особливу увагу приділили темі проектної діяльності та необхідності участі в грантових конкурсах.

У ході діалогу була висловлена думка про створення Школи активу для придністровської молоді, де школярі, студенти та активісти громадських рухів зможуть проходити курси підвищення кваліфікації, дістануть більше інформації про різні освітні та волонтерські програми РФ.

«Ви не просто повинні бути лідерами, а експертами у своїх галузях. До того ж володіти професійними компетенціями, що дозволяють вам ділитися своїм досвідом з іншими. Хтось може добре писати бізнес-плани, комусь вдається прекрасно складати кошториси, третя ж людина, наприклад, має видатні риси наставника або тим-лідера. І тоді всі разом ви зможете створити високоякісний продукт. Однак, щоб досягти такого рівня, необхідно продовжувати вчитися. І ми готові вас навчати новим проектам і новим програмам на базі Контактного центру Росспівробітництва. Хотілося б від вас почути, як ви бачите розвиток співпраці, які б ви хотіли організувати нові програми», – пояснив можливості та методи взаємодії Володимир Четій.

За підсумками зустрічі кожна молодіжна організація Придністров’я направить на адресу Контактного центру свої бачення та пропозиції щодо взаємодії з Російською Федерацією, які допоможуть зміцнити співпрацю співвітчизників. Крім того, планується запустити процес зі створення програми «Школа активу» для придністровських громадських об’єднань.

«Я б запропонував вам чітко сформулювати запити: яка взаємодія з Росією вам найцікавіша. Ми підготуємо форму реєстрації та попросимо потенційних учасників заповнити її. Належить ще поміркувати й визначити, за якими критеріями ми будемо підбирати молодь для навчання», – зазначив Микола Журавльов.

Розвиток лідерських і комунікативних якостей, робота в команді й активне освоєння сучасних технологій: допомогти освоїтися, визначитися, знайти своє місце – займатися цим якраз і буде покликана школа молодіжного активу.

Дар’я IЗЮМСЬКА.