Наша молодь – це майбутнє республіки

У Тирасполі 13 липня відбулося перше засідання Молодіжного парламенту чергового, IV скликання. Його важливим завданням є стимулювання нової генерації придністровців щодо розробки та реалізації молодіжної політики, підвищення соціальної активності, залучення в суспільно-політичну діяльність республіки.

Відкрив перше організаційне засідання Молодіжного парламенту IV скликання депутат Верховної Ради, голова комісії з формування цього консультативного органу при Верховній Раді Олег Василатій. Він розповів про порядок формування МП. Нагадаємо, новий Молодіжний парламент складається із 41 особи:

– 7 студентів вишів (6 від ПДУ і 1 від Тираспольського міжрегіонального університету);

– 13 представників міст і районів (Тирасполь – 5, Бендери – 1, Слободзейський район – 2, Григоріопольський район – 1, Дубоссарський район – 1, Рибницький район – 2, Кам’янський район – 1);

– 21 представник від партії «Оновлення» та рухів «Зірка», «Волонтери Перемоги», «Молода Республіка», «Загальнопридністровський народний форум», «Народна дія» і «Молодіжний проект».

На засіданні юні парламентарії обрали керівництво Молодіжного парламенту. Головою став студент економічного факультету ПДУ Роман Єфодієв. «Молодіжний парламент – це колективний орган, тут необхідно працювати в команді, щоб домогтися певного результату. Отже, ми будемо спільно працювати над пропозиціями й висуватимемо ініціативи до Верховної Ради. Всю молодь Придністров’я цікавить питання гідної заробітної плати та можливість працювати. Це основна проблема в нашій державі, будемо намагатися в цьому напрямку теж діяти», – підкреслив Роман Єфодієв.

З вітальним словом до молодих парламентаріїв звернувся Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов. Спікер придністровського парламенту зазначив, що радий бачити в стінах Верховної Ради найактивніших, патріотичних і цілеспрямованих представників молоді Придністров’я.

«Символічно, що нове скликання Молодіжного парламенту Придністров’я починає свою роботу в Рік молоді, коли держава приділяє особливу увагу новому поколінню придністровців, що повноцінно вливаються в життя держави. Ми вважаємо, що йдемо правильним шляхом. Тому що саме злиття мудрості старшого покоління і креативність молодого – це той симбіоз, який дозволяє державі розвиватися і рухатися вперед», – наголосив Олександр Коршунов.

Голова вищого законодавчого органу навів приклад діяльності попередників – молодих парламентаріїв III скликання. Депутати пишаються тим, як показали себе колеги-початківці. Багато з них нині працюють в системі державного управління, деякі – беруть участь у молодіжних рухах.

Новий склад МП також привітала голова Центральної виборчої комісії Олена Городецька. «У вас є всі шанси ефективно попрацювати в наступні роки. Мандат, який ви отримали сьогодні, не тільки дає можливість безпосередньо спілкуватися з людьми, що ухвалюють рішення, а й відкривають двері, щоб реалізувати таланти, сили, ентузіазм, та ще зробити багато добрих справ. Молодіжний парламент – це приголомшлива можливість змінити життя ваших друзів, учнів і студентів. Для вас нині настав найкращий час. Є величезний запит на контакт з Молодіжним парламентом, на те, щоб залучити на свою сторону, щоб поглибити ваш патріотизм. Отже, можливостей ви маєте досить багато. Я хочу побажати, щоб ви всі їх реалізували», – зазначила Олена Анатоліївна.

Як пояснив Олег Василатій, Молодіжний парламент є майданчиком, на якому молоді депутати мають можливість опанувати технологію вироблення державних рішень. «Завдання молодих депутатів за допомогою парламентських процедур і парламентських технологій навчитися виробляти ідеї, розвивати їх і робити так, щоб ці ідеї знаходили однодумців, щоб вони опановували масами й успішно втілювалися в життя, реалізовувалися», – наголосив законодавець

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Верховної Ради.