Примножується студентська сім’я ПДУ

Підбиті перші підсумки вступної кампанії 2021 року в Придністровському держуніверситеті ім. Т. Г. Шевченка. Ректор навчального закладу Степан Берил розповів журналістам про результати першого етапу набору.

До приймальної комісії надійшло понад 2,5 тисячі заяв від абітурієнтів на бюджетну форму навчання, хоча саме для бюджетників передбачено 1 707 місць. Сюди увійшли також місця для бакалаврів, спеціалітету та магістратури (заочників та студентів очно-заочної форми навчання). На денну форму виділено 1 266 місць, на заочну – 288, очнозаочну – 153 місця.

«На бюджетну основу було подано 1 716 заяв (приблизно 1,5 людини на місце), на заочне навчання конкурс склав приблизно 2 кандидати на місце. На сьогодні в ПДУ зараховано 1 065 осіб. Решта бюджетних місць буде реалізована в додатковому наборі в серпні. На договір рекомендовано близько 1 200 юнаків та дівчат. Йдеться про тих, хто не пройшов за конкурсом, і хто з самого початку подавав заяву на договір, тобто приблизно 700 осіб. Отже, ми сьогодні можемо констатувати, що приймальна кампанія видалася успішною. З більшості напрямків і спеціальностей ми зробили хороший набір як на бюджетне, так і на договірне навчання», – зауважив Степан Іорданович.

Поза конкурсом було зараховано 55 осіб: інвалідів І, ІІ та ІІІ групи – 23, сиріт – 26 осіб, учасників бойових дій та дітей учасників бойових дій – 6 осіб.

Найбільш популярними цього року виявилися такі спеціальності як правове забезпечення національної безпеки (цивільно-правова) – 7,5 осіб на місце; інформатика та обчислювальна техніка – 7 осіб на місце; інформаційні системи й технології – 6,5; програмна інженерія – 5,6; правове забезпечення національної безпеки (міжнародно-правова) – 5; переклад і перекладознавство – 3,8; реклама та зв’язок з громадськістю – 3,4; журналістика – 3,4; лінгвістика (англійська та німецька) – 3,4; судова і прокурорська діяльність – 3,2; психологія – 3,2; лінгвістика (англійська та французька) – 3,2 особи на місце.

«Широкого визнання здобув нині й медичний факультет. Безумовно, це пов’язано з позитивною реакцією молоді на зусилля та увагу, які вкладає держава в галузь охорони здоров’я. Це й нова техніка, модернізація лікувальних установ і багато іншого. Всього на сьогодні подали заяви 150 юнаків та дівчат. Планується ще й додатковий набір», –поділився ректор.

Що стосується рівня знань абітурієнтів нинішнього набору, то ректор зазначив, що до ПДУ поступило 270 медалістів і 178 випускників середніх спеціальних установ з червоними дипломами, що становить понад 30 % від усього бюджетного набору.

З 6 серпня розпочнеться додатковий набір в університет. Приймальна комісія прийматиме документи до 20 серпня. З 22 по 24 серпня відбудуться вступні іспити.

Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.