Розквітай, Придністров’я!

Підбили підсумки республіканського конкуру соціально-значущих проектів у царині молодіжної політики, який проводився з 31 травня до 9 липня 2021 року Управлінням молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР.

За умовами заходу, взяти в ньому участь могли молоді люди у віці від 14 до 35 років, які проживають у нашій республіці.

Серед цілей – формування активної громадянської позиції молодих придністровців, а також залучення молоді до вирішення суспільно значущих проблем у молодіжній політиці.

Конкурс проводився у два етапи: 1-й – інституційний (муніципальний) був проведений у період з 31 травня до 18 червня. За цей час його учасники підготували роботи та представили їх на відбірковий тур. У 2-му, республіканському етапі, в період з 28 червня до 9 липня члени журі здійснювали оцінювання конкурсних робіт і визначали переможців та призерів за номінаціями.

Загалом у заході взяли участь 58 осіб з усього Придністров’я. В результаті роботи журі до республіканського етапу конкурсу пройшли 47 конкурсантів. Серед широкого кола представників молодого покоління, які підготували свої роботи та залучилися до II етапу, були 34 учні з організацій освіти, 1 член громадського об’єднання і 12 осіб – представники робітничої молоді.

Переможцями конкурсу стали:

У номінації «Молодіжне середовище»: Кіршул Є. (МОЗ «Рибницька СШ № 8») –1 місце; 2 місце – Цуркан Л. (МОЗ «Рибницька російська СЗОШ № 6 з ліцейськими класами»); 3 місце – Січко Б. (МОЗ «Рибницька російська СЗОШ № 6 з ліцейськими класами»).

У номінації: «Ти не один»: 1 місце – Кириленко А. (МОЗ» Тираспольська СШ-комплекс № 12»); 2 місце – Ромашов В. (МДОЗ «Карагашський дитячий садок № 1 «Романица»); 3 місце – Чешуїн Р. (МОЗ «Тираспольська СШ № 15»).

У номінації «Молода сім’я»: 1 місце – Штирба К. (МОЗ «Тираспольська СШ № 9 ім. С. Крупко»); 2 місце – Захарова Д. (ДОЗ СПО «Тираспольський технікум комерції»); 3 місце – Кравцова О. (МДОЗ «Дитячий садок «Колосок» с. Суклея Слободзейського району).

У номінації «Бачимо проблему – можемо вирішити»: 1 місце – Лук’янчук В. (МОЗ «Бендерська СЗОШ № 18»); 2 місце – Климчук Д. (ДОЗ «Придністровський державний університет ім. Т. Г. Шевченка», Рибницька філія); 3 місце – Урсул К. (МОЗ «Тираспольська СШ-комплекс № 12»).

Як розповіла Марина Миколаївна Ротару, педагог-консультант дев’ятикласниці Любові Цуркан з Рибницької СШ № 6, Люба, яка завжди бере активну участь у різних заходах і житті школи, з відповідальністю поставилася до участі в конкурсі соціально-значущих проектів. Вона пропонує проект фестивалю, який мав би проводитися на березі Дністра та репрезентувати мистецьке життя, що відрізняється особливою атмосферою свята на відповідну тему. Метою його є збереження культурно-історичної спадщини Придністров’я та прищеплення почуття гордості за рідний край. Основним завданням фестивалю є внесення чогось нового в культурне життя країни, району, міста, створення максимально широкого поля тяжіння як для фахівців, так і для пересічних жителів. Для залучення людей з різними інтересами передбачається проводити фестивалі таких напрямків, як: історична реконструкція, музичне шоу, сімейне свято, фестиваль народних традицій.

Це тільки один із безлічі проектів, які молоді талановиті придністровці представили на конкурс. Підбиваючи підсумки цього заходу, можна сказати, що в нашому краї ще не перевелися творчі та цілеспрямовані молоді люди, патріоти своєї країни, які хочуть зробити життя придністровців кращим, яскравішим і насиченим.

Переможці та призери в кожній номінації будуть нагороджені цінними призами та грамотами Міністерства просвіти ПМР

Дмитро АКIНIН.