Вступна кампанія в університеті Завершується

Ректор Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка Степан Берил 27 серпня провів зустріч з представниками республіканських ЗМI, на якій розповів про результати додаткового набору абітурієнтів до головного ВНЗ Придністров’я.

За його словами, додатковий набір з багатьох спеціальностей в ПДУ розпочався 6 серпня. «Документи приймали до 20 серпня. З 22 по 24 серпня тривали вступні випробування, а за їхніми наслідками відбулося зарахування в університет. У цілому ми задоволені результатами додаткового набору», – констатував ректор.

Загалом на навчання за програмою середньої і початкової професійної освіти була подана 191 заява (бюджетна форма навчання) і 45 (договірна форма). На ланці вищої професійної освіти було подано 224 заяви на  державний бюджет і 295 на договірну форму. Необхідно зазначити, що набір студентів на здобуття початкової та середньої професійної освіти продовжений до 15 вересня. Абітурієнти, які планують навчатися в ПДУ, можуть подавати документи до цієї дати.

Варто відзначити факультети вишу, які стали лідерами з кількості поданих заяв на навчання під час додаткового набору. Наприклад, на факультет педагогіки й психології була подана 61 заява, Інститут державного управління, права й соціально-гуманітарних наук – 59 заяв, аграрно-технологічний факультет – 32, Інженерно-технічний інститут – 31 заява, Рибницький філіал ПДУ – 30 заяв.

Коментуючи ці цифри, Степан Берил підкреслив, що відрадно бачити на третьому місці в цьому рейтингу факультетів аграрно-технологічний факультет, де представники молодого покоління можуть здобути робітничі спеціальності необхідні нині.

Говорячи про якість знань вступників, ректор зазначив, що в цьому році в ПДУ велику кількість заяв подали медалісти та випускники середніх спеціальних установ, які мали червоні дипломи. Таких понад 30 % від усього бюджетного набору. Безумовно, групи, де навчатимуться молоді люди, матимуть високі рейтинги.

Якщо аналізувати приймальну кампанію в цілому, то необхідно відзначити велику кількість поданих заяв абітурієнтів, які прагнуть потрапити на спеціальності, пов’язані з IT-технологіями. По-перше, це стосується таких фахів як «Програмна інженерія» та «Інформаційні технології». На думку ректора ПДУ, в останні роки професії IT-технологій стабільно утримують перші місця рейтингів популярності та затребуваності. Здебільшого це наукомісткі спеціальності, що вимагають, як правило, вищої освіти та великих обсягів знань. Затребуваний також факультет педагогіки та психології за напрямом «Психологія».

Великий конкурс був і на філологічному факультеті. Найбільше бажаючих обрали спеціальність «Журналістика».

Цього року популярністю користується і медичний факультет. Безумовно, це пов’язано з позитивною реакцією молоді на зусилля й увагу, які вкладає держава в галузь охорони здоров’я. Це і нова техніка, модернізація лікувальних установ і багато інших чинників.

Університет також виконує важливі соціальні функції з підтримки дітей-сиріт та людей з обмеженими можливостями. Всього молодих людей з інвалідністю навчатиметься у виші близько 70.

Як підкреслив ректор, Придністровський державний університет щорічно розширює спектр профілів, спеціальностей та магістерських програм. Кожного навчального року з’являється до 10 нових освітніх напрямків. Однак, за словами очільника вишу, подібне розширення не самоціль для вишу. «Воно продиктоване потребами економіки Придністров’я. Всі нові профілі, спеціальності та магістерські програми, відкриті в університеті останнім часом, були пов’язані з державним замовленням на підготовку або перепідготовку кадрів», – пояснив ректор

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото автора.