Музика – сповідь душі

Концертну програму з такою назвою подарував своїм шанувальникам народний естрадний ансамбль «Лагуна». Професійно, талановито, яскраво відзначили його учасники 20-річний ювілей колективу.

«Майбутніх діячів ансамблю, як то кажуть, звела сама доля, – поділився спогадами про те, як народився цей творчий союз, беззмінний керівник «Лагуни» – відмінний працівник культури ПМР Руслан Мельник. – На одному з заходів неблизького вже 2000-го мені довелося виступати з колегою по викладацькій роботі в Дитячій школі мистецтв Оленою Пастікою та її молодшим братом Валентином. Тріо виявилося таким гармонійним, що ми вирішили продовжити спільну працю. Репетиційною базою для нового ансамблю був Кам’янський районний Будинок культури, який став для нас за минулі десятиліття рідним».

Творче життя «Лагуни» насичене та різноманітне. Ансамбль – неодмінний учасник усіх значимих районних заходів, республіканських фестивалів і конкурсів, масштабних акцій і концертних програм. Його виступи завжди гідно оцінюють професійне журі та глядачі, що вже бачили чимало самобутніх номерів. Колектив активно освоює можливості Інтернету, і, судячи по захоплених коментарях під кліпами, викладеними в усесвітню мережу, «Лагуна» підкорила серця багатьох людей, які живуть далеко за межами нашого краю.

Через велику кількість вірних цінителів творчості ансамблю ювілейний концерт довелося розділити на два відділення – так багато було бажаючих особисто привітати колектив зі святом, висловити своє захоплення обдарованістю артистів, їхньою креативністю та праце-здатністю. «Ви обрали музику справою всього свого життя і стали модераторами кращих людських рис у справжніх шанувальників музики. Кожного з вас відрізняє високий професіоналізм і гарний смак. Саме ці якості допомогли «Лагуні» завоювати любов глядачів і пошану колег по сцені», – відзначила у вітальній промові заступник глави держадміністрації Кам’янського району Галина Трублаєвич. На підтвердження її слів друзі «Лагуни» – солісти районного Будинку культури Вікторія Цуркану і Віталій Дашко, а також члени народного вокально-інструментального ансамблю «Акорд» піднесли ювілярам музичні сувеніри.

Керівник районного Управління культури Віталій Лозовський вручив солістові «Лагуни» Валентину Пастіці Грамоту Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР. Овація глядачів стала підтвердженням: нагороду заслужено багатолітньою плідною працею, адже Валентин не тільки талановитий вокаліст. Він музикант, який відрізняється високопрофесійним володінням декількома духовими інструментами. Його авторські твори –пісні та інструментальні композиції –гідний внесок у розвиток культури та мистецтва Придністров’я.

У другому відділенні концерту частинку багатющого репертуару, накопиченого за 20 років творчої діяльності, презентували кам’янчанам і гостям міста самі ювіляри. Повноводною річкою лилися українські, молдавські, російські ліричні пісні, основна тематика яких – краса людських взаємин і рідного краю. Увесь колорит народних мелодій – своєрідний синтез багатонаціональної культури нашого краю – відобразився в інструментальних п’єсах. Хвилюючі душу перебори акордеона в руках талановитого аранжувальника Руслана Мельника, по-осінньому сріблястий смуток саксофона, що лунав над Кам’янкою завдяки майстерності Валентина Пастіки, бездоганне сплетення музики з оксамитовим голосом солістки Олени Пастіки відкрили для публіки в цей вересневий вечір двері у світ справжнього мистецтва

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.