Спадкоємці славетних традицій захисників

Важливою подією в громадсько-політичному житті ПМР є створення молодіжного руху, який став частиною громадської організації «Республіканський Союз захисників Придністров’я».


За словами голови ветеранської організації Валерія Ширкова, важливо, щоб молодь продовжувала в майбутньому справи придністровців, які зі зброєю в руках захищали державність нашої Батьківщини. «Ми знайшли порозуміння у молодіжному середовищі, досить швидко сформувалась ініціативна група. До неї увійшли молоді люди, середній вік яких 30 років, які мають професію, працюють у різних установах, молоді офіцери. Робоча назва руху – «Спадок», – розповів Валерій Любомирович.

Для молодіжного руху першочерговим завданням є координація діяльності з уже сформованими молодіжними організаціями з можливим об’єднанням їх у майбутньому або ухваленням угод про співпрацю. Ветерани вважають за необхідне закликати молодь до більш активної життєвої позиції, залучати їх до подальшого розвитку нашої республіки у взаємодії зі співвітчизниками з країн пострадянського простору.

Голова Республіканського союзу розповів, що є факти створення громадськими організаціями молодіжних груп, які представляють інтереси певної молодіжної аудиторії. Представники молодіжного руху планують знайти однодумців у великому за розмірами й інтересами молодіжному середовищі. У планах організації – розвиток історико-патріотичного виховання, військово-спортивної підготовки майбутніх призовників, волонтерського напрямку.

Валерій Ширков зазначив, що істотну допомогу молодіжній організації надає Союз бійців народного ополчення, де вже діє молодіжна група. «Членами нашого союзу є ветерани бойових дій і учасники захисту ПМР, також у наших рядах є громадяни, які з різних причин не брали участь у тих трагічних подіях. До нас можуть приєднатися всі військовозобов’язані, громадяни, які готові в будь-який час стати на захист ПМР», – пояснив керівник громадського об’єднання Юрій Мацебора. Він закликав усіх, хто хоче допомогти в розвиткові молодіжного руху, звертатися в Союз захисників або писати на електронну пошту sz-pmr@yandex.ru об’єднання захисників ПМР.

Одним із членів молодіжного руху Союзу захисників є Сергій Антосьєв. На його думку, сьогодні важливо успадковувати традиції наших дідів і прадідів. Молодий чоловік, побачивши які важкі наслідки залишає пандемія, яких збитків завдає на території Придністров’я, вирішив присвятити себе волонтерству. «Я дуже задоволений тим, що в Союзі захисників виник молодіжний рух. Спільними зусиллями ми плануємо організувати волонтерський напрямок з надання допомоги тим, хто 30 років тому захистив усіх нас від агресора, а сьогодні через хвороби чи поранення став інвалідом, або самотньою людиною. Сподіваюся, що наш рух спрямує молодих людей на конкретні дії та вчинки. Ми повинні поважати наших предків, історію, простих людей – тільки так можна побудувати спільне майбутнє», – розповів юнак.

Сергій Антосьєв поділився й деякими планами своєї організації. У першу чергу молоді активісти хочуть створити лекторій, де зможуть спілкуватися. Книжковий клуб допоможе вивчати й практикувати англійську мову, організовувати дозвілля: дивитися й обговорювати різні фільми, розповідати молоді, які є напрямки в спорті, брати участь у різних акціях.

Одним з учасників ініціативної групи є пошуковець Олександр Соколов. Упродовж 11 років він вивчає історію, бере участь у пошуках бійців Червоної Армії та солдатів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни. Він згоден з повчанням народної мудрості: «Той, хто не пам’ятає свою історію, не має майбутнього». Його завжди цікавили героїчні подвиги предків. «Я уявляв собі своїх ровесників, перед якими у важкі часи був вибір: сховатися або ціною власного життя захистити свій дім, рідних, увесь народ від смерті. Це спонукало мене долучитися до пошукової роботи. Тепер хочу ділитися своїм досвідом з молоддю і залучати в нашу організацію нових людей, зацікавлених у вихованні патріотів своєї країни. Ми всі повинні пам’ятати захисників Батьківщини. За нас віддавали життя. Єдине, що ми можемо зробити для них, – це пам’ятати», – сказав Олександр.

Безумовно, поява молодіжного осередку при Союзі захисників спрямує енергію та ентузіазм юнаків і дівчат на реалізацію добрих справ, на виховання наступного покоління. З усього видно, що вони стануть гідними патріотами Придністров’я

Володимир ДАНИЛОВ.