Рибницька бізнес-«Юла» – цікава і корисна

У республіці вже три роки працює програма з державної підтримки молодих підприємців. Щороку 20 із них отримують гранти на розвиток своєї справи. У 2020-му було представлено багато цікавих проектів, тому допомогу надали відразу 26 претендентам. Юлія Тіунова – одна з них. Її мрія збулася 4 травня. Казка для дітей Рибниці вже стала дійсністю.


Дитяча ігрова кімната «Юла» в Рибниці відкрилася відносно недавно, це була ідея подружжя Тіунових. Однак ігрове дітище вже стало місцем тяжіння для всієї малечі. Про створення такого простору мріяли давно. Кімната розрахована на дітей від 2 до 10 років. Тут є ігровий лабіринт з перешкодами, гірки, сухий басейн з кульками, ігри для розвитку, залізниця, батут. Хтось ще тільки вивчає всі цікавинки, а дехто вже активно ними користується. «У нас просто немає якогось простору для дітей, де б вони могли пограти, повеселитися, провести своє свято. Це справжня проблема, бо батьки не знають, куди відвести дітей. Наприклад, влітку буває жарко на відкритих майданчиках: куди подітися? Тому давно була ідея створення дитячої ігрової кімнати. Завдяки тому, що Торгово-промислова палата вже втретє проводить проект, який називається «Бізнес-наставництво з підтримки молодих підприємців і стартапів», ми пройшли навчання і виграли гранд на покупку та придбання обладнання. У нашому випадку – це дитячий ігровий лабіринт», – пояснила підприємець Юлія Тіунова.

У рамках проекту «Бізнес-наставництво» юристи, економісти, фінансисти відповідають на всі запитання підприємців, допомагають їм відшліфувати представлений проект. Навчання триває два з половиною місяці. Все сплачує держава за програмою підтримки розвитку підприємства. «Є такі види бізнесу, як відкриття кав’ярні, ательє, відкриття майстерні з ремонту комп’ютерної техніки, надання освітніх послуг», – зазначила директор бізнес-школи Торгово-промислової палати ПМР Аурелія Салкуцан.

 За  час роботи цього проекту десяткам пiдприємців удалося реалізувати безлiч власних успішних справ. «Бізнес-наставництво» – відмінний проект, який дав можливість повчитися, у нас були хакатони – це генерація бізнес-ідей з іншими групами, взагалі здобули знання щодо планування своєї справи. Ми завжди на зв’язку з нашими наставниками, які вже давно в бізнесі, у деяких бізнес-ідея схожа з проектом, який вони курують, тому завжди є підтримка», – відзначила Юлія Тіунова.

Торгово-промислова палата також дає відповіді на юридичні, економічні фінансові запитання, що хвилюють пiдприємцiв-початківців. Фахівці допомагають передбачити всі підводні камені, а головне – все коштом держави.

Подружжя Тіунових із Рибниці на досягнутому не збираються зупинятися. Вони планують розширятися: підібрати команду, закупити костюми, розробити спеціальні розважальні програми, щоб організовувати тематичні свята. До речі, у сімейному бізнесі подружжю допомагають і їхні діти – Поліна і Михайло. Вони –  найкращі критики, тому що завжди покажуть і розкажуть, як все має бути. «Наші діти перші випробували цей ігровий комплекс. Вони нам відразу сказали, що їм подобається, а що ні, що треба додати й де розмістити. Було багато нюансів, навіть щодо елементарного – яке мило має бути? Отже, ми прислухаємося до зауважень, завжди запитуємо як у своїх, так і у дітей, які до нас приходять, оскільки намагаємося, в першу чергу, для них все зробити», – розповіла ще молодий підприємець Юлія Тіунова.

Побешкетувати разом із малюком можуть і їхні батьки, адже ігор у спеціальній кімнаті вдосталь. А головне – таке спільне дозвілля досить корисне. Діти пізнають себе і свої можливості, набираються досвіду та позитивних емоцій, а ще більше – батьківської любові.

Зазначимо, що в Придністров’ї у 2020-му гранти одержали 26 молодих бізнесменів

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.