«KEKS bakery» – мрія, мета, реалізація

У Тирасполі на вул. Луначарського, 24 (біля ТЦ «Фуршет») 12 вересня відкрилася нова і затишна кав’ярня – пекарня-кондитерська «KEKS bakery».

Установа зустрічає своїх відвідувачів оновленим світлим простором із сучасним дизайном, смачними ароматними десертами й теплими напоями. Його засновниця – молода підприємниця Яна Семезенко, яка погодилася зустрітися і відповісти на важливі запитання про бізнес.

– Яно, розкажіть, будь ласка, як Ви стали підприємцем?

Я. С.: Я здобула економічну освіту в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка і кілька років працювала за фахом. Усе життя мене супроводжувало непереборне бажання створювати щось своїми руками, тож близько 5 років тому (за підтримки чоловіка) я замислилася про відкриття власної справи.

– А хто допомагав Вам у створенні своєї справи, які люди та організації?

Я. С.: Ще два роки тому я дізналася, що Торгово-промислова палата Придністров’я організувала курси та програму «Бізнес-наставництво – старт для молоді!» Три місяці я навчалася, приблизно через півроку всім учасникам розіслали інформацію про те, що буде конкурс грантів. Нам пощастило, ми його виграли! Завдяки цьому, частково закупили обладнання на кухню. Знаєте, під час пандемії та ще до неї, ми замислювалися про те, щоб кудись виїхати, але хотіли бути з сім’єю й шукали всі можливості для того, щоб залишитися. Якби не підтримка Уряду і ті заходи, які вживаються для розвитку бізнесу, то швидше за все було б прийняте рішення виїхати. Нам також допомагали настановами та порадами інші підприємці нашої держави, що принесло чималу користь на практиці. Вважаю, що в бізнесі повинна бути не стільки конкуренція, скільки взаємодопомога.

– Скільки на Вашому виробництві створено робочих місць?

Я. С.: Я – індивідуальний підприємець, тому про надання великої кількості робочих місць говорити не доводиться. На сьогодні ми можемо надати їх 5. На цей час зайнято 3 посади, а незабаром плануємо взяти ще одного співробітника на кухню. У нашому штаті є адміністратор, який працює віддалено і займається закупівлею. Кухарем-кондитером поки що працюю я сама. І ще одна людина відповідає за бар у нашій пекарні-кондитерській.

– А які вимоги до потенціальних співробітників?

Я. С.: Найголовніший критерій у цьому випадку – освіта і променисті очі. Навіть якщо у людини немає великого досвіду роботи, я готова передати йому свій, тому що для мене головною метою є виробництво якісного і красивого продукту.

– Що скажете про бізнес-партнерів?

Я. С.: «KEKS bakery» планує співпрацювати з засновницею «Фреї» (фруктові снеки та пастила) Надією Гайпель. Вона також навчалася на курсах створення власного бізнесу в ТПП. Її продукт ми хочемо реалізовувати у себе.

– Якими Ви бачите завдання підприємців у нашій державі?

Я. С.: Вони повинні не тільки самі розвиватись, а й допомагати іншим. Не тільки бути підприємцями, а також створювати робочі місця. Головне завдання бачу у взаємодопомозі та співпраці. Як приклад – ремонт нашого закладу. Світло в приміщенні, зовнішнє оформлення, неонові вивіски, стільниці – все це купувалося у Придністров’ї. А ще відчуваю гордість за те, що багато ми змогли зробити своїми руками. Дуже хочеться, щоб люди не виїжджали з республіки, щоб у них була можливість приємно провести дозвілля в гарному місці, наприклад, у нашій кав’ярні.

Про свій досвід роботи на підприємстві люб’язно розповіла молодий фахівець пекарні, бариста установи Анастасія.

– Які перші враження від роботи?

А.: Подібної практики у мене ще не було. Я нарешті можу сказати, що полюбила свою професію. Раніше доводилося рахувати хвилини до закінчення робочого дня, а тут мені легко і круто. День минає непомітно і залишає після себе приємну втому.

«KEKS bakery» використовує у своїх десертах тільки високоякісні інгредієнти й у першу чергу орієнтується на бажання клієнтів. У перспективі – реалізація нових ідей, а багаторічна мрія нашої героїні вже стала реальністю

Марина СОВА.

Фото ТПП ПМР.