Фестиваль талановитої молоді Придністров’я

У Катерининському парку 16 жовтня відбувся Відкритий міжнародний фестиваль молодіжної творчості «Нова енергія – 2021». Учасниками свята стали представники різноманітних вуличних субкультур, творчі колективи та спортсмени.

На фестивалі були створені всі умови для реалізації творчого та спортивного потенціалу талановитої молоді нашої республіки. Змагалися у п’яти напрямках.

«Краща танцювальна вистава». На головній сцені Катерининського парку творчі групи Придністров’я боролися за звання кращого танцювального шоу. У складі суддів були: начальник управління культури, мистецтва, освіти та додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості Н. Аптер, заслужений артист ПМР і РМ, головний режисер театру драми та комедії імені Н. С. Аронецької Д. Ахмадієв, завідувач кафедри соціально-культурної діяльності та сценічних мистецтв Н. Постіва.

Свої хореографічні постановки представили команди «Ритмик данс» «Грация», «Юникс Ритм», театр танцю «Бум-Тирас», шоу-балет «Блеск», студія естрадного танцю «Амели», народний хореографічний колектив «Сувенир», народний цирковий колектив «Шари-вари», танцювальна група «Приетения», театр танцю «BOOM». Перевести дух і відволіктися від різноманіття представленої хореографії допоміг вокальний виступ гості фестивалю, солістки дискоклубу «Орфей» В. Пушкаш.

Ролер-спорт, BMX, скейтбординг, воркаут-фрістайл. Спортивний майданчик та ролердром об’єднали всіх ролерів, скейтбордистів, велосипедистів і спортсменів-любителів. Попри те, що час для демонстрації трюків був строго визначений регламентом, показових виступів було так багато, що змагання в цих напрямках були найдовшими. Всі учасники виступали в захисній амуніції під мотиваційну запальну музику. Для безпеки в зоні воркауту постелили спеціальні страхувальні мати, тому юнаки успішно демонстрували трюки різної складності, не ризикуючи при цьому дістати травму. За найбільш екстремальними елементами глядачі спостерігали з завмиранням серця.

«Музика вулиць». У цьому блоці фестивалю змогли взяти участь артисти, які грають на музичних інструментах та виконують як авторські твори, так і пісні інших відомих виконавців. «Це все, що залишиться після мене» («ДДТ»), «Моє серце» (група «Сплин»), «Зозуля» (В. Цой) – ці та багато інших композицій прозвучали у виконанні вуличних музикантів, як данина часу. Кожна пісня знаходила відгук у серці свого слухача чи глядача. Майданчик «Музики вулиць» розташувався в одному з найбільш жвавих місць парку, біля пам’ятника О. Суворову. Поряд гуляли тираспольчани зі своїми сім’ями, більшість з них, хоч і ненадовго, але зупинялася послухати живу музику у виконанні самодіяльних артистів.

«Графіті-Джем\Скетч-шоу». У зоні фонтанного комплексу Катерининського парку організували майстер-клас із графіті. Кожен охочий міг спробувати себе в ролі райтера (графіті-художника) і взяти участь у конкурсі на тему: «Тирасполь на стилі». Професіонали своєї справи з двадцятирічним досвідом за плечима ділилися знаннями про основні стилі, техніки та деталі роботи. Професійні райтери виконали значні за обсягом графіті на чорних дерев’яних стендах.

Однією з найяскравіших подій фестивалю стали «Вуличні танці»: змагання в напрямку hip-hop. Запрошені судді обрали найкращих танцюристів для участі у змаганнях. Найсильніші представники напрямків breakdance, hip-hop та інших вуличних стилів зійшлися в танцювальному поєдинку.

Після всіх змагань на головній сцені парку переможців урочисто нагородили дипломами, грошовими призами та солодкими подарунками від засновників фестивалю, державної адміністрації м. Тирасполя, ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат».

Завершуючи змагальну частину заходу, з вітальною промовою до всіх присутніх звернула-

ся в. о. начальника Управління культури м. Тирасполя Оксана Кучеренко: «Шановні гості фестивалю, я вітаю всіх вас з успішним проведенням такого гарного Міжнародного фестивалю молодіжної творчості «Нова енергія». Основна ідея цього масштабного свята досить символічна, адже 2021-й у Придністров’ї оголошений Роком молоді. Дуже дякую всім нашим учасникам. Ви всі вже є переможцями, а наші судді вибирали тільки кращих із кращих».

У вечірньому блоці «Нової енергії – 2021» справжній вогонь на сцені «розпалив» молодий виконавець Andrei Lira. Згодом для всіх учасників і гостей свята відбулася дискотека за участю знаменитого DJ SMALE.

Організаторами фестивалю виступили: МУ «Управління культури м. Тирасполя», МУ «Молодіжний клуб «Орфей», Некомерційне партнерство «Фонд розвитку творчих колективів»

Марина СОВА.

Фото IA «Новости Приднестровья».