Придністровський чемпіон

Приклад незламної сили волі та втілення справжнього спортивного характеру параспортсменів часто змушують замислитися: чи варто вкотре скаржитися на життя? А деякі з них ще й фору дадуть абсолютно здоровим за медичною картою атлетам.

Плавець Олександр Трегубов упродовж багатьох років є одним із найсильніших пара-спортсменів ПМР. Плаванням юнак захоплюється 10 років.

У березні поточного року на Відкритому чемпіонаті Придністров’я серед спортсменів з обмеженими можливостями Олександр чотири рази ставав переможцем. Наш спортсмен змагався на всіх чотирьох дистанціях чемпіонату: 100 м вільним стилем, 50 м на спині, 50 м брасом та 50 м вільним стилем. Перемігши всіх спортсменів на дистанціях у своїй категорії, Олександр Трегубов став абсолютним чемпіоном Придністров’я!

Варто зазначити, що наш параспортсмен є майстром спорту з плавання.

Навчається Олександр в 11-му класі ДОЗ «Спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-інтернат для дітей з вадами слуху». Улюбленими його предметами є фізична культура, математика та історія.

Упродовж багатьох років Олександр Трегубов представляє на змаганнях спортивний клуб «Шериф».

Параспортсмен стверджує, що вільний стиль є улюбленим видом плавання для нього. «Існує думка, що після біатлону наш вид спорту вважається одним із найскладніших. Технічно складно навчитися плавати стилем батерфляй, який плавці між собою називають «дельфін». Плавання брасом також потребує чималих зусиль. Щоб освоїти техніку, треба багато плавати, навчитися відчувати воду. Безумовно, генетичні дані також мають значення. Плавець повинен важити небагато, у нього мають бути розвинені певні частини тіла. Хоча і тут бувають винятки», – розповів юнак.

Блискучому результату, безперечно, передує важка, виснажлива праця та сувора дисципліна. Результат залежить не тільки від того, скільки часу ти проводиш у воді, а від багатьох факторів, зокрема навіть від того, скільки ти спиш. Удень, після першого тренування, обов’язково треба поспати. Якщо порушиш режим, організм остаточно не відновиться. Це призведе до недоробки, яка позначиться на загальному підсумку. Тож у плавців зовсім мало вільного часу.

Параспортсмен вдячний своїй мамі – Євгенії – за те, що вона постійно підтримує його на змаганнях. Мама стверджує, що її син став добиватися кращих результатів на змаганнях завдяки роботі з тренером Андрієм Мициковим. «Андрій Володимирович дає йому поради, які син слухняно виконує. Завжди переживаю на змаганнях за Сашка», – сказала мама Олександра.

Андрій Мициков упевнений у тому, що причиною вдалих виступів його вихованця є наполег-лива праця на тренуваннях. «Саша ходить на тренування разом з юнаками, які не мають проблем зі здоров’ям. Йому досить сказати лише раз і він повністю виконує те, чого ти від нього вимагаєш на тренуваннях. З іншими буває значно складніше», – сказав тренер.

На спортивні перемоги Олександра надихають результати американських плавців Майкла Фелпса і Калеба Дресела, які є неодноразовими олімпійськими чемпіонами.

У подальших планах придністровського параспортсмена – успішно виступити на Сурдлімпіаді, яка відбудеться наступного року в Бразилії.

Олександр Трегубов упевнений у тому, що спорт дає придністровцям з обмеженими можливостями прекрасний шанс реалізувати себе в житті.

Редакція газети «Гомін» бажає Олександру нових перемог на змаганнях різного рівня!

Олександр Зайчук.