Посади дерево

У столичному парку культури та відпочинку «Перемога» 6 жовтня відбулася масштабна екологічна акція «Посади дерево», метою якої є відновлення фонду зелених насаджень в межах республіки.

Участь у республіканській акції взяв Глава держави Вадим Красносельський з дружиною Світланою, в. о. градоначальника міста Тирасполя Геннадій Горох, голова міськради Вадим Доні. Саме вони першими посадили кілька нових молодих дерев. Глава держави з радістю відзначив високу ініціативність молодого покоління Придністров’я. Президент також поділився деякими ідеями щодо плану майбутньої реконструкції парку. Наприклад, планується розв’язати одну з головних проблем на цій території – замінити слабке освітлення. Звичайно, тоді місце обросте новими цікавими локаціями, відновленими об’єктами та зручними доріжками для прогулянок.

За останні роки паркова зона в деяких місцях набула тужливого й неохайного вигляду. Це сталося через сильну посуху та інші негативні погодні явища та умови. Сухі похмурі дерева недавно почали прибирати, щоб по можливості повернути колишню красу цього місця.

До початку акції підприємство «Спецзеленбуд» підготувало кілька зон для посадки дерев, лунки, лопати, відра, рукавички. Були підготовлені 140 різноманітних саджанців – це молоді деревця клена, липи, берези, дуба, витончені декоративні яблуні, альбіції та павловнії.

До участі в цьому суботнику залучилося більше сотні волонтерів Придністров’я. Члени різних молодіжних громадських організацій міста та республіки, а також просто небайдужі школярі та студенти. Приєднувалися навіть ті, хто просто прогулювався вранці в парку і захотів взяти участь в екологічній акції. Таких активістів з радістю приймали до своїх лав уже досвідчені волонтери, проводили інструктаж і прикріплювали до посадкових груп.

Кожну групу курирував працівник МУП «Спецзеленбуд». Контролювали абсолютно все: від глибини ями до рівного розташування стовбура дерева. У цій роботі все важливо. Тож активістами з МУ «Центр дозвілля молоді «Ювілейний» керувала співробітник Ольга Єфимова. Ніщо не могло вислизнути від її пильного погляду, завдяки цьому робота була виконана чітко.

«В осінній період у місті поступово оновлюють зелені насадження. Висаджують молоді дерева, чагарники, квіти. Формуються парки та нові зони відпочинку. Подібні акції організовують щорічно, їх завжди підтримують волонтери Придністров’я. Подібний досвід потім обов’язково стане в нагоді кожному», – зазначила співробітник молодіжного центру.

За попередніми прогнозами заступника глави держадміністрації з ЖКГ Геннадія Гороха, відсоток приживлюваності нових дерев очікується близько 90–95 %. Але точніше оцінити результати роботи можна буде тільки навесні.

Надія САМСОНОВА.

Фото: http://www.tirasadmin.org/