Головне – креатив і бажання діяти

Усі заходи, організовані в рамках декади молоді та студентів, спрямовані на підтримку молодих талантів, просування здорового способу життя, розвиток добровольчої діяльності та формування екологічної культури. Зліт «Світ молоді – світ можливостей» – один із них.

На республіканському рівні відбулися події найрізноманітніших напрямків. Особливу увагу приділили обдарованим і талановитим придністровцям. З-поміж розмаїття заходів різного рівня та масштабів, став зліт «Світ молоді – світ можливостей», організатором якого є Бендерський молодіжний фонд. До участі в ньому було запрошено понад півсотні активних та перспективних старшокласників міських шкіл. Захід відбувся за підтримки благодійного фонду «Серце» та держадміністрації міста.

Щоб провести час весело та з користю, для учнів придумали спеціальний спортивно-історичний квест, у якому 6 шкільних команд боролися за першість на тематичних станціях: «Туристична», «Екологічна», «Творча», «Спортивна», «Добра справа» тощо. Місцем тяжіння став міський парк імені Горького, який умовно поділили на інтерактивні майданчики. Втім, маршрут заходу був прокладений далеко за межі паркової зони, адже молодь звикла завжди виходити за умовні рамки – креативу дорога. Один із творчих майданчиків запропонувала швейна фірма «Вестра», де учасники проекту створювали національний придністровський костюм. Старшокласники спробували себе в ролі дизайнерів, а в їхньому арсеналі були тканини, фарби, білі полотна та лише десять хвилин на створення шедевра. Хтось представив своє бачення костюмів лише фарбами, інші використовували у своїй роботі ще й шматки тканин, стрічки, бісер. У результаті вийшли досить колоритні національні образи кількох народів, які проживають на придністровській землі. «Ми вважаємо, що кожна школа, яка бере участь у цьому зльоті, – це маленька ініціативна група. Тож ми хочемо згуртувати ці групи та показати, що можна проводити такі цікаві заходи, зробити дозвілля та розваги для молоді пізнавальними», – пояснив активіст Бендерського фонду молоді Вадим Тяжелов.

Програму зльоту спеціально розробили за кількома напрямками, в яких старшокласники проявили себе. Потенціал у нашої молоді безмежний: хтось розвивав свою уяву та оригінальність, а хтось досліджував околиці Бендер. Для любителів туризму організували міні-квест. «Ми тільки-но побували на другій станції, де змагалися в ходьбі по канату та у стрибках. На третій станції у нас нове завдання: написати, які добрі справи ми вже зробили та які ще плануємо зробити цього та наступного року», – поділився своїми враженнями учасник зльоту «Світ молоді – світ можливостей» Данило Холоднюк.

Блиснути ерудицією і знаннями, цікаво розповісти про рідне місто змогли й любителі історії. Для них підготували спеціальну вікторину з питаннями про найбільш значущі дати в історії Бендер, міські пам’ятники та спеціальний розділ з історії парку імені Горького, де й проводився молодіжний зліт.

Програма заходів була розрахована на три години. Старшокласники провели час в атмосфері креативу, творчості та пізнання нового. Важливо, що школярі навчилися працювати в команді, де головною умовою є згуртованість та підтримка одне одного.

Неоціненний досвід залишиться в бендерської молоді надовго, а попереду – час для реалізації найбільш сміливих ідей, адже декада на те й розрахована, щоб показати юному поколінню республіки: немає нічого неможливого, головне – креатив та бажання енергійно діяти!

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.