Час нового покоління

У Придністровській Молдавській Республіці декада молоді та студентів – це щорічний традиційний захід, спрямований на формування здорового способу життя та культурного розвитку молодого покоління.


Програма загальноуніверситетських заходів порадувала своєю насиченістю, різноманітністю та інформативністю. Вона містила творчі конкурси, спортивні змагання, фестивалі «Інтелектуальні ігри» та «Дружба народів», семінар на актуальну тему – «Репродуктивне здоров’я молоді та метаболічний синдром», зустріч-лекцію «Моя республіка – моя Конституція», конкурс «Визнання», лекцію голови ЦВК ПМР і багато іншого. Щоб дотриматися карантинних вимог, зустрічі організовували в дистанційному форматі чи на свіжому повітрі.

У своєму відеопривітанні ректор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Степан Берил звернув увагу на те, що молодь – це найактивніша та енергійна частина нашого суспільства. Тільки їй під силу з легкістю сприймати нові знання та освоювати сучасні технології, тим самим вести за собою всю республіку вперед.

«Мрійте і втілюйте свої мрії в життя. Від вашої енергії, ініціативи, бажання докласти для цього розум та сили, залежить ваше життя і майбутнє всього Придністров’я», – наголосив Степан Іорданович.

До привітань приєдналася проректор з молодіжної політики університету Валентина Єні, яка зазначила: «Нині ми з особливою увагою ставимося до тих завдань, які хвилюють сучасну придністровську молодь. Держава докладає всіх зусиль для їх розв’язання, оскільки з ініціативи Президента Вадима Красносельського 2021 рік був оголошений Роком молоді».

Свій старт декада взяла 11 листопада на оновленому майданчику ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. На відкритті відбулося вручення 28 іменних сертифікатів стипендіатам Президента ПМР. Також свої довгоочікувані нагороди отримали лауреати конкурсів: «Дивися – це Придністров’я «Куточок Батьківщини моєї», «Молодь ПДУ в обличчях», «Естрадний вокал», «Хореографія», «Я і моя гітара», «Художнє слово». Призами були канцелярські товари, термоси та кондитерські вироби.

Уже підбили підсумки з деяких творчих змагань. Наприклад, фотоконкурс «Привабливість Придністров’я» був оголошений ще у грудні минулого року в контексті республіканського Року молоді.

За цей час на суд журі надійшло 58 робіт. Усі вони є яскравим і щирим свідченням любові молодих громадян до свого рідного краю, поваги до його культури, захоплення природою. Переможців виявили в п’яти номінаціях: «Дивися, це – Придністров’я!», «Тихий куточок Батьківщини моєї», «Молодь в обличчях», «Ми це зробили!» та «Стоп, кадр!»

Конкурс «Декада молоді: активуй!» став можливим завдяки вдало обраному формату відеороликів. Це давно відоме змагання «Моя група – в історії ПДУ», осмислене по-новому в період пандемії. У ньому взяли участь команди практично всіх факультетів держуніверситету.

Щоб привітати молодь університету, студенти застосували свій творчий потенціал для розробки цікавих сюжетів. Упевнено можна сказати, що їм це вдалося, адже роботи учасників сповнені фантазії та креативу. Метою конкурсу стало згуртування університетської спільноти та зміцнення традицій вищого навчального закладу. Перемогу здобула команда економічного факультету. З її вітальним відео можна ознайомитися на офіційному сайті ПДУ.

Щороку декада залучає до роботи велику кількість молодих людей з метою повнішого розкриття їхнього активного політичного і творчого потенціалу. Вперше провели онлайн-вебінари для співробітників, які займаються організацією виховної роботи.

Серед учасників численних заходів була і студентка 4-го курсу економічного факультету Анастасія Скорнякова, яка поділилася своїми враженнями: «Дуже приємно почуватися частиною активу молоді Придністров’я. Завдяки творчим конкурсам, спортивним міжфакультетським змаганням і навчальним лекціям, я по-справжньому відчуваю себе частиною суспільства, здатною підкорювати нові вершини та здійснювати зміни на краще».

Марина СОВА.

Фото автора.