Екологічний проект «Посади дерево»

Добровольчі акції у галузі охорони навколишнього середовища тривають і в останній осінній місяць. 20 листопада була організована висадка саджанців липи та клену відразу за кількома столичними адресами.

Місцем збору волонтерів стала Привокзальна площа. Участь у заході взяли волонтери Придністров’я, волонтери Перемоги, активісти міського молодіжного центру, актив МОЗ «ТСШ № 2 ім. О. С. Пушкіна» і багато інших небайдужих громадян, які прийшли цілими сім’ями.

Відповідальними за реалізацію цієї акції є державні адміністрації міст і районів, а також Міністерство сільського господарства та природних ресурсів ПМР.

Начальник МУП «Спецзеленбуд м. Тирасполь» Юрій Дирул привітав усіх присутніх активістів і провів базовий інструктаж щодо правильної посадки дерев. Усіх учасників акції забезпечили робочим інвентарем, захисними рукавичками та красивими яскраво-синіми накидками з написом «Волонтери Придністров’я». Ботанічний сад спеціально підготував для добровольців липи та клени.

Координував проект «Посади дерево» керівник громадського екологічного руху «Еко Придністровської Молдавської Республіки» Борис Ефрос. Підбиваючи підсумки посадки, найактивнішим і юним волонтерам він вручив значки, кружки та блокноти з логотипом «Я – доброволець». Такі символічні заохочення добрих справ сприятливо впливають на ставлення молодого покоління до безоплатної праці на громадських засадах.

Захід відбувся згідно з планом роботи, затвердженим Координаційною радою з розвитку добровольчого (волонтерського) руху в республіці на 2021–2022 рр. Близько 30 осіб усього за годину висадили понад 20 саджанців дерев біля Привокзальної площі. Знайшлися навіть ті, хто прийшов на «добру справу» зі своєю лопатою. Кваліфіковані працівники «Спецзеленбуду» не відходили від активістів ні на крок. Вони підказували, як правильно розташувати саджанець в ямі, під яким кутом тримати стовбур і навіщо притоптувати землю під час закопування. Ця зустріч залишила після себе приємне відчуття єдності та багато нових знань про навколишню природу.

«Сьогодні ти робиш добру справу для інших, а завтра хтось інший може зробити подібне і для тебе. Кругообіг добра у природі», – саме так говорили учні зі складу активу школи № 2. Багатьох сюди покликали друзі, однокласники та старші брати. Керівник шкільного загону Анастасія Дарієнко уважно стежила за роботою своїх підопічних і робила пам’ятні фото.

«Будемо приїжджати сюди й перевіряти, як ростуть посаджені нами дерева», – поділився своїми планами п’ятикласник Артем Єремо. Багато учнів цього дня на акцію приїхали на велосипедах. Активний і здоровий спосіб життя – це відповідальність із перспективою в далеке щасливе майбутнє.

Поливали дерева працівники «Спецзеленбуду». Реалізація волонтерської програми відбулася в рамках дії обмежувальних заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Акції з озеленення в Придністров’ї вже стали традиційними, щоразу в них бере участь усе більша кількість молодих людей. Нове покоління формує нині якісно нове ставлення до світу, природи та суспільства

Олександра ТИМКО.

Автор фото: К. Ананська.