Активна участь молоді в електоральних процесах

Центрвиборчком спільно з Придністровським держуніверситетом імені Т. Г. Шевченка організували проект «Мій голос важливий для країни», покликаний підвищити інтерес до справ держави й активувати бажання молодих людей застосовувати свої ідеї, енергію та знання на благо республіки.

Проект започаткували у вересні 2020 року, коли Придністров’я готувалося обирати депутатів Верховної Ради ПМР VII скликання, народних депутатів місцевих Рад та глав адміністрацій сіл і селищ. Тоді він був ініціативою від Інституту державного управління, права та соціальних наук, але з часом виріс до університетської програми підвищення електоральної культури молоді.

Заплановані в рамках проекту заходи поточного року продовжують реалізацію визначених засновниками цілей. На базі ПДУ з цього приводу відбуваються засідання студентських активів, проводяться інтелектуальні ігри з виборчого права. Наприклад, нещодавно у вікторині «Я – громадянин, я – виборець!» чотири студентські команди одержали понад 50 тверджень, змістовно пов’язаних із політичними правами придністровців, нормами Виборчого кодексу ПМР, Закону ПМР «Про конституційний референдум Придністровської Молдавської Республіки». За 25 хвилин на майданчику ZOOM-конференції студенти демонстрували свої знання з питань виборчого законодавства. Вони обговорювали твердження бліцвікторини, виявляли поміж них помилкові та надіслали правильні відповіді на електронну пошту модератора.

Нинішній 2021 рік ознаменований значущою політичною подією в житті країни – виборами президента Придністровської Молдавської Республіки. З цієї нагоди для студентів ПДУ, які планують прийти на голосування, впровадили конкурс фоторепортажів «Придністров’я – обирає». У положенні конкурсу керівники проекту «Мій голос важливий для країни» зазначають, що вибори –це не лише домінантна форма участі громадян у політиці держави, а й здійснення демократичного контролю за діяльністю держави та її інститутів.

Про переможців та нагородження їх можна буде дізнатися на сайті ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Активісти проекту будуть волонтерами на виборах 12 грудня, а голова ЦВК ПМР Олена Городецька планує тематичну зустріч зі студентами.

У Центральній виборчій комісії Придністров’я зазначили, що ці та інші заходи спрямовані на підвищення правової, електоральної культури суспільства, ставлять своїм завданням створення умов для розвитку навичок громадянськості та осмисленого політичного вибору

Дарина КУЛАКОВА.

Фото IA «Новости Приднестровья».