Медична допомога дітям – на державному контролі

У республіці з минулого року реалізується державна програма надання безкоштовної медичної допомоги дітям. Вихованці установ, підвідомчих міністерству з соціального захисту та праці, діти з особливими потребами життєдіяльності (обмеженями розвитку) мають можливість безкоштовно консультуватися у вузьких спеціалістів медичних центрів.

За словами заступника головного лікаря з педіатрії Медичного центру «ТираМед» Людмили Бідюк, фахівці установи з квітня минулого року відвідують населені пункти республіки, де роблять необхідні медичні процедури. «У програмі беруть участь фахівці неврології, лор-лікар, окуліст, гастролог, ендокринолог, хірург-ортопед, лікар-нарколог, алерголог. Фахівці збирають анамнез, роблять повний огляд пацієнтів і пропонують рекомендації щодо подальшого обстеження та лікування цих дітей», – пояснила представник центру.

Минулого року виїзні бригади відвідали всі міста і райони республіки. За результатами огляду і консультацій сформували рекомендації на функціональне і лабораторне обстеження дітей. Якщо була можливість, то їх обстежували за місцем проживання, якщо ні, то заявки подавали в «ТираМед». Там маленькі придністровці здавали необхідні аналізи.

За 8 місяців минулого року фахівці медичної установи провели 1 300 консультацій для дітей у рамках програми безкоштовної допомоги.

У грудні лікарі «ТираМеда» відвідали Бендерський дитячий будинок, здійснили огляд усіх вихованців. За показаннями, призначили необхідне лікування, іншим знадобилося додаткове обстеження. Зовсім недавно фахівці медцентру побували в Попенківській та в Парканській школах-інтернатах.

За наявності показань, педіатр направляє дітей до вузьких спеціалістів, які є в державних лікувальних закладах Придністров’я. Консультацію та діагностичне обстеження для маленьких пацієнтів оплачує держава. Якщо дитина самостійно не може приїхати до медичного центру, то фахівці організовують усі необхідні обстеження за місцем проживання. Виїзна бригада забезпечена всім діагностичним обладнанням.

Цього року програму, на пропозицію Уряду, розширили. Віднині звернутися до лікарів «ТираМеда» можуть діти з малозабезпечених сімей, а також ті, що мають соціально значущі захворювання. Кошти закладені до республіканського бюджету поточного року. Програма передбачає насамперед планове та постійне спостереження в лікаря, який зможе контролювати правильний розвиток дитини та за необхідності призначити лікування. Отже батькам чи представникам молодого пацієнта не потрібно виїжджати за межі республіки. Кваліфіковані консультативні прийоми та необхідну діагностику на безкоштовній основі можна дістати в Придністров’ї. Педіатрична служба на місцях постійно працює зі списками та інформує потенційних пацієнтів про наявність необхідної послуги.

За словами Людмили Бідюк, одним із найважливіших завдань медицини завжди було створення ефективних способів профілактики. «Профілактичні заходи – це найкращий спосіб запобігти захворюванням від банального нежитю до смертельно небезпечних хвороб. Своєчасне та якісне медичне обстеження дитини допомагає підтримувати здоров’я тепер і в майбутньому. Організм формується саме в дитячому віці, тому необхідно приділяти достатньо уваги правильності цього процесу, підтримці розвитку та швидкому коригуванню відхилень від норми», – сказала фахівець.

На думку лікаря, чим раніше виявлене порушення, тим легше його лікувати й тим вища ймовірність швидкого та повного одужання

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: https://news.mspravka.info/.