Людина року в номінації «Медичний працівник року»

Лауреати щорічного республіканського художньо-публіцистичного конкурсу «Людина року» є прикладом ділових і особистих чеснот. Вони своєю працею роблять значний внесок у розвиток Придністровської Молдавської Республіки. Державні нагороди вручили кращим із кращих.

У номінації «Медичний працівник року» ним став завідувач відділення змішаної травми ДУ «Республіканська клінічна лікарня» Валерій Мунтян.

Урочисте нагородження лауреата державного конкурсу відбулося в актовому залі Республіканської клінічної лікарні (РКЛ). Привітала лауреата міністр охорони здоров’я ПМР Христина Албул: «Бути лікарем – це вибір не на один день, а на все життя. Причому вибір не тільки однієї людини, а всього суспільства. Бути лікарем – велика відповідальність за життя і здоров’я людей, за щастя їхніх близьких і за здорове суспільство в цілому. Валерію Михайловичу, ви – лікар, який ставить на ноги! Ви бачите стільки сліз і страждань пацієнтів, які потрапляють до вас. І все ж примудряєтеся серед щоденного болю не втратити співчуття і залишатися чуйною людиною. Це величезна робота над собою заради людей».

Професійну освіту лікар здобув у Кишинівському державному медичному інституті. З 1982 року він працює травматологом-ортопедом у РКЛ. Міцна база теоретичних знань і величезний практичний досвід дали можливість Валерію Мунтяну стати універсальним травматологом-ортопедом широкого профілю.

Упровадження сучасних методів остеосинтезу в пацієнтів з переломами довгих трубчастих кісток, таза, іншими важкими травмами шляхом застосування сучасних апаратів і фіксаторів сприяє скороченню термінів лікування і реабілітації пацієнтів, а також прискоренню відновлення працездатності. У цьому теж величезна заслуга лікаря, який є не тільки висококласним фахівцем, але і відмінним керівником, і організатором. Він знаходить час на наукову роботу, перебуває в постійному пошуку шляхів і способів удосконалення методів травматологічного лікування. Валерій Михайлович є автором 18 наукових публікацій з різних розділів планової та екстреної травматології. Під його керівництвом упроваджено в практику новий метод діагностики та лікування травм і захворювань суглобів – артроскопію, а з грудня 2021 року на базі відділення змішаної травми РКЛ проводяться операції з ендопротезування суглобів. Внаслідок таких досягнень тепер можна на території нашої республіки надавати високотехнологічну медичну допомогу великій кількості громадян, які страждають патологією і захворюваннями суглобів, наслідками важких травм кісток таза і тазостегнового суглоба.

За заслуги в розвитку охорони здоров’я Валерій Мунтян нагороджений Грамотою Президента, медаллю «За трудову доблесть» і орденом «Трудова слава». Він удостоєний почесного звання «Заслужений лікар Придністровської Молдавської Республіки».

Валерій Мунтян подякував колегам за багаторічну плідну працю і не стримуючи емоцій сказав: «Одному неможливо досягти успіху в роботі, тільки командою. Схиляюся перед людьми, з якими ми 40 років працюємо разом і примножуємо успіхи нашої медицини»

Анастасія КАСИМ.

Фото з сайту Міністерство охорони здоров’я.