А ви перевірили свою родимку?

Напередодні Всесвітнього дня меланоми, який щороку відзначають на планеті у другий понеділок травня, Республіканський шкірно-венерологічний диспансер 6 травня провів День відкритих дверей під девізом «Перевір свою родимку».

Основна мета заходу – привернути увагу придністровців до профілактики та ранньої діагностики онкологічних захворювань шкіри, особливо підкреслити зростальну поширеність злоякісної меланоми та домогтися зниження рівня смертності від неї.

Протягом шести годин – з 9:00 до 15:00 – прийом відвідувачів проводили лікарі вищої категорії, провідні дерматовенерологи республіки: Тетяна Добрань, Анжела Перчун, Галина Хабарова. За допомогою дерматоскопа вони оглядали шкірні покриви пацієнтів, пропонували вибір опти-

мального лікування новоутворень, що з’явилися (бородавок, родимок, папілом), розповідали про профілактику раку шкіри та меланоми.

Чому саме цьому онкозахворюванню людство приділило особливу увагу і присвятило йому спеціальний день? У загальній структурі захворюваності злоякісними новоутвореннями на меланому припадає тільки 4 % серед шкірних злоякісних новоутворень. Але в 70 % випадків захворювання закінчується летальним результатом. На щастя, на ранній стадії розвитку меланома успішно піддається лікуванню.

Меланома – злоякісна пухлина шкірних покривів, яка формується під дією ультрафіолетових променів і має характерні симптоми, при виявленні яких слід якомога швидше звернутися до лікаря. Цими симптомами є: зміна форми новоутворення (нерівні або нечіткі краї), зміна його кольору (потемніння або освітлення), збільшення розміру (на 5 мм і більше), зміна висоти родимої плями (раніше плоска, вона починає підійматися над поверхнею), зміна її щільності (вона стає м’якшою або твердішою), асиметрія утворення.

Як розповіла автору заступник головного лікаря диспансеру з оргметодроботи Наталія Барановська, щоб уникнути розвитку захворювання і серйозних ускладнень, необхідно виконувати профілактичні заходи, які не потребують багато часу і матеріальних витрат. Найважливішу роль тут відіграє самодіагностика. За появи будь-якого підозрілого новоутворення на шкірі чи змін родимих або пігментних плям необхідно негайно звертатися за консультацією до дерматолога чи онколога. Якщо ви належите до «групи ризику», то відвідувати лікаря краще один раз на півроку. Якщо ж ваші шкірні покриви не викликають підозри, то в такому разі досить буде одного профілактичного огляду на рік.

Вдалося поговорити з відвідувачами, які прийшли в День відкритих дверей у шкірно-венерологічний диспансер на обстеження, про важливість і необхідність цього заходу. Ось, зокрема, що розповіло літнє подружжя Рудковських, Серафима і Павло:

«На наш погляд, найважливіше в успішному лікуванні меланоми – це рання діагностика. Людина, яка помітила в себе зміни на шкірі, повинна якомога раніше звернутися до фахівця. Особливо уважними до своєї шкіри потрібно бути тим, хто піддається тривалому впливу прямих сонячних променів. А ми, проживаючи на півдні, печемося на сонці з раннього дитинства – навесні, влітку, восени. Тому такі заходи, як Дні відкритих дверей у нашому шкірвендиспансері, спрямовані на виявлення ранніх ознак меланоми, дуже важливі та необхідні.

Дякую за це керівництву і лікарям диспансеру. Та ви бачите, скільки людей стоїть у черзі. Нам здається, що один раз на рік проводити такий День відкритих дверей уже явно недостатньо».

Дійсно, в цьому медичному закладі в черзі стояло близько 80–90 відвідувачів. Усього ж того дня пройшли обстеження 494 придністровці. У п’ятьох із них були виявлені новоутворення, схожі на меланому. Решті лікарі дали цінні профілактичні поради та подарували брошуру з корисною медичною інформацією.

Цей профілактичний захід уже набуває традиційного характеру. Він проводиться другий рік. «Минулого року в День відкритих дверей на обстеження прийшло 80 пацієнтів, а нинішнього – у 6 з гаком разів більше. Люди набагато пильніше почали стежити за своїм здоров’ям. Звичайно, це радує. У поточному році ми проведемо два дні відкритих дверей з обстеження шкіри та виявлення меланоми. Другий відбудеться восени», – сказала, ніби підбиваючи підсумок минулого Дня відкритих дверей, Наталя Барановська

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: minzdrav.gospmr.org