Масовий забіг у кам’янському парку

Прихильники активного способу життя Кам’янщини культивують різноманітні види спорту: від ігрових футболу, волейболу та баскетболу – до інтелектуальних шахів.


Найбільших успіхів досягають легкоатлети, на підготовці яких спеціалізується місцева спортшкола. Її колектив, розуміючи, що неможливо залучити дітей до фізкультури за допомогою одних тільки регулярних занять, став ініціатором проведення змагань різного рівня: від внутрішньошкільних аж до міжнародних. Беручи в них участь, кожен вихованець бачить, яких результатів удалося добитися завдяки наполегливим тренуванням.
Традиційними стали три легкоатлетичні турніри, на які до Кам’янки з’їжджаються юні спортсмени з різних міст Придністров’я та Молдови. На початку навчального року на міському стадіоні міряються силами представники різних легкоатлетичних дисциплін. Навесні змагаються метальники. А завершує цикл Відкритий чемпіонат міста з бігу.
«Змагання проводимо з 2006 року. Перерва була лише в розпал пандемії, коли діяли строгі карантинні обмеження. Нині ж до нас знову змогли приїхати легкоатлети з Тирасполя та Бендер, Кишинева і Бєльців, – розповів директор Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Юрій Греков. – Задумані змагання були як крос на середні та довгі дистанції. Проте з часом зрозуміли, що потрібно залучати до них і бігунів-початківців, яким іще рано виїжджати на офіційні республіканські проби. Для них організували старт на 200 метрів».
Цю дистанцію пробігли всі учасники, а їх на відроджений чемпіонат прибуло понад 150. У тіні вікових дерев старовинного парку гарні результати показували й малята, і юніори, які брали участь у забігах на 500 та 800 метрів. Ці дистанції долати було не так-то просто. «Біг по парку відрізняється від бігу на стадіоні чи трасі. Тут багато поворотів, горбиста місцевість. Ці чинники потрібно враховувати, щоб не втратити темп на підйомах і не впасти на спусках, – поділився першими враженнями легкоатлет із Тирасполя Микита Євстратій. – Тим то й цікаві змагання. Вони дають розуміння, на що ти здатний, показують, над чим ще треба попрацювати».
За підсумками забігів лідирували тираспольчани, які зайняли 11 призових місць. Господарі чемпіонату завдяки успіхам Максима Шолара, Акима Букацела, Валерії Ягожинської, Максима Мороя, Дарини Грекової, Ірини Кошельник, Христини Бадан і Дмитра Литвинка завоювали друге місце в командному заліку.
Нині в юних легкоатлетів і їхніх тренерів – літній відпочинок. Однак уже зовсім скоро вони повернуться на стадіони та спортмайданчики, щоб із новими силами тренуватися, вдосконалювати фізичну форму і спортивну майстерність

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора