Нова генерація лікарів

У культурно-просвітницькому центрі ім. святих рівноапостольних Кирила та Мефодія відбулася урочиста церемонія вручення дипломів випускникам медичного факультету.

Літній період у ПДУ ім. Т. Г. Шевченка завжди ознаменовується хвилюючими підсумковими випробуваннями – іспитами – та зворушливими прощальними урочистостями на офіційних врученнях дипломів. Нинішнього року медичний факультет випустив 109 спеціалістів, фахівців з різних напрямків медицини. Вони дуже потрібні галузі й усі вже забезпечені робочими місцями.

Свято розпочалося з гарної традиції – виконання студентського гімну університету. До важливої події залучилися офіційні особи та високі посадовці, зокрема: міністр охорони здоров’я ПМР Христина Албул, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, головний лікар ДУ «Республіканська клінічна лікарня» Ігор Тостановський та головний лікар ДУ «Республіканський центр матері та дитини» Наталія Слєпуха.

З вітальним словом до поки що студентів звернувся ректор ПДУ професор Владислав Соколов.

«У добру путь! Віднині вашим екзаменатором стане життя. У вас одна можливість і одна спроба зберегти здоров’я людини. Скористайтеся цим правом достойно», – побажав випускникам Владислав Володимирович.
Церемонія вручення дипломів на медичному факультеті відрізнялася своєю масштабністю та згуртованістю між випускниками. Дійсно, довгі роки навчання та спільне проходження довгої вимогливої та виснажливої лікарської практики неймовірно об’єднало молодих людей.

Кожен випускник, піднімаючись на сцену, чув за своєю спиною бурхливі овації, підбадьорюючі та радісні вигуки не тільки одногрупників, а й інших однокурсників. Від позитивних емоцій обличчя присутніх світилися посмішками. У культурно-просвітницькому центрі панувала справжня атмосфера добра й теплоти, як у рідній домівці. Не дивно, що стіни alma-mater багатьом стали ближчими, ніж стіни загальноосвітньої школи.

Найчастіше саме в студентські незабутні роки зароджується довга та міцна дружба з університетськими друзями, що залишається на все життя. А викладачі згодом починають консультувати не лише професійну сферу, а й давати слушні життєві поради. Багато хто за час навчання встиг побудувати свою власну сім’ю, яка з нетерпінням і радістю чекала на фінальний етап освітнього процесу.

Випускник Олександр Матвєєв за шість років опанував професію психіатр-нарколог. Цього хвилюючого дня він піднявся на сцену з найціннішим, що тільки може бути в житті людини: маленька донька Аліса у свої 7 з половиною місяців разом із батьком заслужено отримала документ про вищу освіту. Під час дистанційного навчання вона сиділа на руках в Олександра та з цікавістю спостерігала за лекціями та семінарами. Як усі випускники-бюджетники, він дістав місце роботи, де з ним уклали контракт. Молоді фахівці залишаються працювати в Придністров’ї і найближчим часом очікують на гідне збільшення заробітної плати.

Святкову концертну програму прикрасили чудові голоси солісток студентського ансамблю «Гаудеамус». Композиції «Ми – Все- світ», «Мир вашому дому», «Лети за хмари», які пролунали цього дня, добре знайомі всім студентам університету. Тому й підспівували з великим задоволенням. На завершення урочистої церемонії один із випускників оголосив клятву Гіппократа. Після кожної обіцянки молоді лікарі, поклавши руку на серце, стоячи голосно скандували: «Клянусь!» Віднині вони продовжать своє навчання в ординатурі, працюючи на робочих місцях, щодня підвищуючи свій рівень знань та професіоналізму.

Марина СОВА.

Фото автора.