Здорова людина – здорова країна

На майданчику Уряду вже стали традиційними зустрічі з представниками громадських організацій. Нещодавно прем’єр Олександр Розенберг у режимі онлайн спілкувався з представниками Об’єднаної Ради трудових колективів (ОРТК) Тирасполя.

Громадських діячів цікавили, перш за все, проблеми, пов’язані з регулюванням цін, акредитацією медпрацівників і забезпеченням медикаментами. Найбільш актуальними серед тем, що стосуються охорони здоров’я, були про допомогу хворим на цукровий діабет та інші тяжкі хронічні захворювання. Голова Уряду доручив МОЗ спільно з громадськими діячами визначити перелік необхідних медпрепаратів та вивчити досвід суміжних держав щодо розв’язання зазначеної проблеми.

Учасники зустрічі порушили питання про відкриття клінічного медичного центру для акредитації працівників галузі охорони здоров’я. Як зазначила представник Управління організації медичної допомоги та розгляду звернень громадян та організацій Міністерства охорони здоров’я, робота в цьому напрямі розпочалася у 2020 році. Глава держави підтримав ініціативу відомства, і незабаром на території Республіканської клінічної лікарні такий центр збудують. Основними його функціями мають стати організація та забезпечення умов підвищення ефективності та якості профпідготовки медичних працівників із застосуванням сучасних технологій. На території центру планується проведення майстер-класів з відомими вченими інших держав, консультації та багато іншого.

Члени ОРТК звернули увагу співрозмовників на необхідність збільшення бюджетних місць для навчання випускників в ординатурі за напрямком «дитяча стоматологія». Відомо, що початківцям бракує практичних навичок, а ординатура дає їм можливість здобути більше знань і досвіду для практичної діяльності.

Навчатися в ординатурі на безоплатній основі можуть студенти як держуніверситету, так і Тираспольського міжрегіонального університету з укладанням договору про обов’язкове відпрацювання. Наприклад, цього року за напрямком «дитяча стоматологія» навчатимуться двоє, а на «терапевтичній стоматології» – троє студентів із подальшим працевлаштуванням у стоматологічних клініках. Крім того, за словами представників МОЗ, є й інші пропозиції в цьому напрямі.

Олександр Розенберг вважає, що необхідність збільшити кількість місць для цієї категорії медиків дійсно є, й узяв це питання на особистий контроль, наголосивши, що «… в першу чергу, необхідно розв’язувати проблеми охорони здоров’я дітей».

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Уряду.