Здоровий спосіб життя

Фізична активність – запорука здоров’я, тому батьки повинні розвинути в дітей правильні звички.


Сучасні діти дедалі менше люблять фізичну активність і частіше страждають від надмірної ваги. Причина криється в багатьох шкідливих звичках: підлітки годинами дивляться телевізор, грають у комп’ютерні ігри, мало часу проводять поза домівкою. Водночас маленьким дітям до вподоби рухливі ігри, та якщо батьки змушують їх вставати раніше, щоб зробити зарядку, вони робитимуть це неохоче.

Розгляньмо декілька способів розвинути в дитини звички, які в майбутньому привчать її до здорового способу життя.

1. Зробіть фізичну активність сімейною традицією
Після вечері є спокуса дивитися телевізор. Однак набагато корисніше було б прогулятися перед сном. У теплу пору року ви можете здійснювати вечірні прогулянки всією сім’єю пішки або на велосипедах.

Якщо ані ви, ані ваші діти не звикли гуляти вечорами, спробуйте зробити це хоча б один раз. Через тиждень ви, можливо, скажете: «Минулого разу було чудово. Прогуляймося ще раз!»

2. Використовуйте крокомір
Сучасні діти люблять усе, що пов’язане з електронікою й мобільними технологіями. Відтак, щоб зацікавити чадо більше часу приділяти фізичній активності, використовуйте крокомір. Це електронний пристрій, який рахує кроки упродовж дня. Крокомір доступний також у вигляді мобільного додатка.

3. Відвідуйте нові місця
Діти люблять усе нове. Необхідно весь час підтримувати в них почуття зацікавленості. Відвідуйте з ними невідомі місця. Для цього немає потреби їхати в інше місто, адже можна просто зробити велосипедну прогулянку туди, де дитина досі ніколи не була.

У теплу пору року добре сім’єю бувати на природі. Дозвольте синові чи доньці запросити своїх друзів.

4. Запишіть дитину в спортивну секцію
Заняття дитини в спортивній секції мають для неї досить багато переваг. Крім фізичного вдосконалення в тому чи іншому виді спорту, заняття в секції розвивають соціальні навички й упевненість у собі.

Дозвольте дитині самій обрати, яким видом спорту займатися. Для цього, визначивши, які види підходять їй найбільше, запропонуйте декілька варіантів на вибір. Коли вона самостійно обере заняття, яке сподобалося, то діставатиме більше задоволення від тренувань, знайде нових друзів і зможе досягти високих результатів.

5. Зробіть заняття спортом веселими
Не змушуйте ваших нащадків робити зарядку, займатися спортом або в той чи інший спосіб виявляти фізичну активність. Якщо дитина ще маленька, займайтеся разом із нею, найкраще – в ігровій формі.

6. Подавайте дитині позитивний приклад для наслідування
Ніхто не сприйматиме ваші слова серйозно, якщо ви дотримуєтеся принципу: «Роби, як я тобі кажу, а не так, як я роблю». Особливо такий підхід не дієвий відносно дітей. Покажіть дитині позитивний приклад. Знайдіть вид спорту або фізичну активність, які вам подобаються, і займайтеся ними. Дитина, яка бачить, як її батьки охоче дотримуються активного способу життя, з великою ймовірністю наслідуватиме такий приклад. Оберіть заняття, щоб дитина могла займатися ним разом із вами, наприклад, бігайте вранці, катайтеся на велосипеді або грайте у футбол.

Сидячий спосіб життя і брак фізичної активності нині поширені серед сучасної молоді, створюють проблеми для здоров’я наступного покоління. Завдання батьків – прищепити дитині любов до здорового життя. Дотримуйтеся рекомендацій – і ви зможете змінити спосіб життя вашої дитини на краще


 Сільвія РОГУТ.

Фото з вiдкритих джерел.