Обнадійлива статистика

У Придністров’ї знизилася захворюваність на туберкульоз. Як би дивно це не звучало, допомогла пандемія, а саме масковий режим. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько однієї чверті населення світу інфіковане туберкульозом. Це захворювання вражає переважно дорослих людей у їхні найпродуктивніші роки. Проте на ризик наражаються всі вікові групи й навіть діти.


Бактерії туберкульозу передаються повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Хворий під час кашлю виділяє в навколишнє повітря мікроскопічні крапельки з бактеріями. Деякий час вони перебувають у повітрі й можуть потрапити в дихальні шляхи іншої людини. Небезпека зараження існує лише під час контакту з хворим на інфекційний туберкульоз легень.

Саме тому в Придністров’ї спостерігається тенденція щодо зменшення захворюваності на туберкульоз за останні роки. Під час пандемії в республіці діяв масковий режим, завдяки цьому вдалося знизити зараження. «Останніми роками є тенденція щодо уповільнення захворюваності, причому зниження досить істотне. Якщо до 2019 року кількість вперше виявлених пацієнтів становила 380 осіб, то у 2020-му – 261, у 2021-му – 250. Це пояснюється тим, що люди носять маски, тому що так само, як і ковід, ця інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Дещо знижується і кількість рецидивів – повторних захворювань. Отже, ситуація в республіці покращується», – розповів головний лікар Республіканської туберкульозної лікарні Сергій Осадчий.

Разом з тим через пандемію ковід-19 склалася й інша, менш приємна тенденція: знизився рівень флюородіагностики. Якщо в доковідний час вона охоплювала 84-84,5 % населення, то у 2020 році обстеження пройшло близько 65 %. «Звичайно, флюорологічне обстеження знизилося у зв’язку з тим, що в пандемію не працювали спеціальні діагностичні автобуси. Цього року селами курсували флюороавтобуси. Страждають саме віддалені населені пункти, та сама Рибниця. Відстань між селами та районним центром велика, люди не приходять на обстеження. Ми виявляли вогнищеві форми туберкульозу, тобто початкові стадії, коли людина рідко виділяє бактерії з організму. Таких виявлених форм було до 2019 року до 15 %. Це завдяки флюорографії. За останні кілька років кількість виявлених випадків захворювання на ранній стадії, зокрема у 2021 році, становила – 5,2 %. Це сумно, оскільки ми виявляємо більше на пізніших стадіях, з розпадом легеневої тканини, з виділенням бактерій, а такі хворі найважче піддаються лікуванню», – зазначив Сергій Осадчий.

На сьогодні в Придністров’ї зареєстровано 429 хворих на туберкульоз. За статистикою, найбільше інфікованих, як і раніше, виявлено в Рибниці.

Водночас у республіці дещо зросла смертність. Фахівці пов’язують це з тим, що через пандемію менше людей обстежували свої легені.

Нині Республіканська туберкульозна лікарня повністю забезпечена ліками та реактивами для лабораторії. Хворі отримують лікування коштом Державної цільової програми «Профілактика туберкульозу», розрахованої на 2021 – 2025 роки. Усі необхідні медикаменти є в наявності в повному обсязі. До речі, лікувальний заклад може прийняти до 200 пацієнтів.

Лікарі нагадують, що не варто нехтувати запобіжними заходами, а регулярно проходити обстеження: щорічні флюорографічні дослідження з 15-річного віку. Зменшити поширення інфекції допомагають і маски. «Усе залежить від організму, в молодих осіб на початкових стадіях хвороба ніяк не проявляється. Єдине, що може насторожувати, – це слабкість, швидка стомлюваність. Людина відчуває, що за короткий період часу вона вже втомлена. Має насторожити й пітливість, особливо в ранковий час. У хворих періодично незначно підвищується температура, люди практично її не помічають – 37-37,2 градуси. З’являється кашель. У запущеній формі він інтенсивніший, з мокротою. Можливе схуднення, зниження ваги, втрата апетиту», – зазначив С. Осадчий.

Уникнути захворювання на туберкульоз можна за дотримання заходів профілактики, які включають імунізацію вакциною БЦЖ. Необхідно також дотримуватися правил гігієни та санітарії й вести здоровий спосіб життя.


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото: grodno24.com