Придністровці обирають ЗСЖ

У Тирасполі на центральній площі імені Олександра Суворова 18 вересня відбувся IT-забіг, який об’єднав прихильників здорового способу життя.


Організатором спортивного свята виступила компанія «DEX». За словами її керівника Івана Геля, подія стала традиційною в спортивному житті республіки. «Це вже четвертий захід, який об’єднав не лише представників IT- галузі, а й бігунів з усієї республіки. Починали зі столичного парку «Побєда», потім місцем проведення стали Бендерська фортеця та центр Тирасполя. У нашому колективі велика увага надається спорту: бігу, футболу, волейболу, баскетболу, тенісу. Загалом у заході взяли участь понад 2 000 учасників віком від 4 до 86 років. Ми намагаємося розвивати спортивний рух та підтримувати здоровий спосіб життя», – розповів Іван.

Перед стартом кожен учасник реєструвався, обирав дистанцію та одержував стартовий номер, який кріпиться на одяг. Запальна розминка розігріла м’язи спортсменів, а щирі слова привітання організаторів – їхні душі. Пролунав старт забігу.

Дорослі бігуни змагалися на дистанціях у 2, 5, 10 та 21 км. Для дітей організували змагання на 300 та 600 м.

У спортивному святі взяла участь кореспондент газети «Гомін» Марина Сова, яка радить усім приділяти якомога більше уваги спортивним заняттям: «Я спробувала себе на дистанції 5 км. Для мене біг – це життя. Коли біжиш, ти сповнений ендорфінами: чуєш звуки природи, відчуваєш теплі дотики променів сонця. Ти настільки все краще чуєш і бачиш, просто сприймаєш реальне життя. Біг – це інструмент, як, наприклад, молоток, яким можна забити цвях, а можна відбити собі пальці. Якщо користуватися цим інструментом правильно, то, безперечно, він допоможе оздоровитися».

Тираспольчанин Ігор бігає впродовж двох років. Чоловік розповів, що сидяча робота є причиною багатьох серйозних захворювань і порушень у роботі організму. «Зрозумів, що необхідно змінювати свій розпорядок, щоб покращити власне здоров’я. Вже через тиждень мені фізично стало значно краще, попри хворобливі відчуття в м’язах. Біг – це така унікальна можливість побути наодинці з собою 30, 40, 50, 60 хвилин – залежно від того, як багато і як довго ви долаєте дистанцію. Поки рухаєшся, тобі спадають на думку нові ідеї або варіанти розв’язання питань, які тебе турбували. Це тому так, що в тебе немає вибору: біжиш, біжиш, розглядаєшся на всі боки, й рано чи пізно думки з’являються самі собою», – сказав придністровець.

Кам’янчанин Михайло став учасником бігової дистанції на 21 км. Він розповів, що з часом зрозумів, відчув необхідність підтримувати власне тіло в належному фізичному стані. «Мене надихає наш співвітчизник – ультрамарафонець Євген Борщ. Кілька років тому він пробіг територію ПМР за добу. Біг – одна з найдоступніших спортивних дисциплін, адже досить купити гарні кросівки, подивитися відео щодо техніки бігу та вийти на вулицю. Якщо почати акуратно, без перевантажень, то організм досить швидко скаже «дякую» за те, що ти його підтримуєш спортом, тіло буде радісним. Мені здається, саме тому нині є багато бігунів і стає ще більше», – сказав чоловік.

Керівник благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук теж є постійним учасником спортивних заходів. Параспортсмен підкреслив, що для нього особисто будь-який рух у спорті є стилем, способом мислення. «Тому вкотре, коли є така нагода, намагаюся взяти в цьому участь: я від цього почуваюся психологічно та фізично набагато краще», – поділився учасник IT-забігу.

До спортивного свята залучилися і спортсмени з Міністерства оборони. За словами представника силового відомства, понад 50 суворовців, близько 30 курсантів Військового інституту та членів «СКА-Армієць» стали безпосередньо причетними до спортивної події.

Всі учасники змагань були нагороджені медалями. Для прихильників здорового способу життя організатори підготували цікаву програму, яка складалася з показових виступів і змагань: з армрестлінгу, важкої атлетики, вправ на турніку та брусах.

Іван Гель упевнений, що наступного року до IT-забігу залучиться ще більше придністровців різного віку.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.