Подібні акції – як ковток свіжого повітря

Кіцканський велопробіг, приурочений до святкування Всесвітнього дня без автомобіля, відбувся 25 вересня.


Чи зміниться якість нашого життя, якщо раз на рік, всього лише на один день, кожен із нас відмовиться від використання транспортних засобів, які споживають паливо? На перший погляд може здатися, що такий маленький внесок не принесе великих змін. Однак насправді виходить навпаки.

Такі акції стимулюють людей до ведення активного та здорового способу життя, об’єднання та дбайливого ставлення до навколишнього середовища. У Придністров’ї щороку відбувається безліч подібних заходів.

Молодіжна громадська організація «Крила» вдруге проводить масштабний велопробіг. Цього разу учасники стартували з двох точок: від мосту в Тирасполі та від провулку Кіцканського в Бендерах. Фініш для всіх був один – на оновленому нині меморіальному комплексі «Кіцканський плацдарм».

До події приєдналося близько 250 осіб з Тирасполя, Кіцкан, Бендер, Гиски, Паркан, Суклеї, Ближнього Хутора та Дністровська. Наймолодшому учаснику заїзду було 2 роки, а найстаршому – 69. Головним слоганом Всесвітнього дня без автомобіля стали слова «Місто як простір для людей, простір для життя».

Програма велопробігу включала захопливий квест – командну спортивно-орієнтовану гру, в ході якої учасники відвідали пам’ятки села Кіцкани та виконали на цих локаціях завдання.

Найбільш цікавим місцем на шляху велопробігу можна назвати 500-літній дуб, який перебуває під охороною вікових дерев у ПМР. Односельцям подобається тут бувати. Вони завжди радять і приїжджим відвідати його.

Любителям недільного спорту запропонували виконати завдання: розставити в хронологічному порядку запропоновані їм історичні події, які впродовж свого життя пізнало та запам’ятало могутнє дерево.

Наступною була локація «Гостинна Молдавія». У фойє місцевого Будинку культури зберігається однойменний монументальний художній розпис. Створив його всесвітньо відомий художник Ілля Богдеско. Композиція складається з кількох сюжетів, об’єднаних темою гостинності молдавського народу і краси рідного краю. Команди збирали роздруковану й розрізану на пазли назву теми цього зображення.

У програмі змагання перемогу здобула збірна «Комета» з Тирасполя. Гравці показали кращий час виконання завдань, а кожного учасника нагородили торбинкою для велосипеда. Після квесту на обличчях усіх людей читалася приємна втома та задоволення від корисно прожитого дня.

З кожним роком кількість людей, зацікавлених у таких акціях, зростає. Учасниками заходів стають цілі сім’ї, великі групи друзів, колег та знайомих, яких об’єднує величезне бажання вести здоровий спосіб життя, а також краще дізнатися про історію свого рідного краю та піклуватися про майбутнє людства.

Волонтерами на заході виступили члени молодіжної громадської організації «Крила» та за сумісництвом члени «Волонтерів Придністров’я». Юнаки та дівчата з усмішками й ентузіазмом надавали підтримку велосипедистам та підказували: пояснювали тонкощі маршруту. За що ще раз висловлюємо їм щиру подяку.

Фіналом зустрічі став розіграш нового велосипеда. З барабану з фішками – порядковими номерами учасників організатори дістали гурток з цифрою 131. Це число ощасливило Ганну з Суклеї. Втім, велопробігом були задоволені всі, а головне, мотивовані більш активно діяти в повсякденному житті. Тож тепер ми з нетерпінням чекаємо на наступний захопливий заїзд


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.