Вельми корисна акція – «Шатро здоров’я»

Про те, яким цінним є здоров’я, покликана нагадати суспільству подія в Кам’янці. У рамках різноманітної санпросвітроботи медики виходять у багатолюдні місця і проводять експрес-обстеження всіх охочих.


Чергове «шатро» розгорнулося на майданчику перед районним Будинком культури (РБК). Місце і час для проведення акції співробітники центральної районної лікарні та місцевої держадміністрації вибрали не випадково. У РБК у цю пору відбувався захід, присвячений Дню літніх людей, і сюди прямували учасники урочистостей не тільки з міста – з усіх населених пунктів Кам’янщини. Та й розташування на перехресті центральних вулиць мало неабияке значення. Перехожі, зацікавившись шатром, яке з’явилося на майданчику, підходили, дізнавалися, що відбувається, – і багато хто затримувався, щоб виміряти тиск, рівень глюкози та кисню у крові.
«Цей мінімальний (на перший погляд) набір медичних досліджень допомагає знайти проблему в організмі людини, – охоче пояснила фельдшер Олена Пасічник. – Адже всі обмінні процеси в організмі людини відбуваються у тісному взаємозв’язку, якщо ж вони порушені, розвиваються різні хвороби та патології. Відхилення від норми в тиску, насиченні крові киснем або цукром вказує місце захворювання. Тому стежити за цими параметрами людина повинна завжди. При гарному самопочутті хоч би раз на рік треба проходити медогляд, а відчувши нездужання, зміни в організмі – негайно звернутися до лікаря».

У ході акції «Шатро здоров’я» близько 100 осіб змогли не тільки перевірити свій стан, а й одержали первинні консультації від досвідчених медпрацівників. «Нині люди споживають велику кількість цукру, а також легкозасвоюваних вуглеводів. До того ж на наше здоров’я останнім часом негативно впливають екологія, присутність ненатуральної їжі в раціоні. Як наслідок, обмінні процеси порушуються і в дітей, і у дорослих, – розповіла медсестра ендокринологічного профілю Ольга Карауш. – Щоб уникнути подібного розвитку ситуації, здорові люди повинні дотримуватися режиму праці, відпочинку та харчування, адекватно складати свій раціон, а хворі – строго слідувати рекомендаціям лікарів».

Чотири години працювало «шатро здоров’я», і практично весь час біля нього стояла невеличка черга, вказуючи на те, що подібні акції потрібні. Люди розпитували про методи дослідження, про те, які захворювання можна виявити з їх допомогою, які симптоми хвороб. Якщо вимірювання тиску і рівня цукру в крові – справа для багатьох звична, то необхідність перевіряти рівень кисню прийшла до нас разом із пандемією COVID-19. Тому чимало відвідувачів «шатра здоров’я» цікавилися нормами сатурації та приладом, який фіксує її падіння. Медики пояснювали, що в більшості випадків низький рівень насичення артеріальної крові киснем вказує на хронічні та гострі патології дихальної системи. Тому показник беруть до уваги терапевти, пульмонологи, кардіологи, гематологи та інші вузькопрофільні лікарі під час постановки діагнозу і виявлення ускладнень різних захворювань.

«Дуже корисна акція, – дала оцінку виїзним експрес-обстеженням Олена Шеремет. – Я діабетик, тому вдома постійно користуюся глюкометром – стежу за рівнем цукру. Регулярно відвідую ендокринолога і дільничного терапевта, здаю аналізи, проходжу УЗД та інші види досліджень. Цей комплекс заходів допомагає і тепер, у 76 років, почуватися бадьоро, енергійно». У словах Олени Андріївни немає перебільшення. 56 років вона викладала фізкультуру в найбільшій школі Кам’янки – СШ № 2. Тільки влітку вийшла на пенсію, але активності не знижує. Щодня працює на городі. Бере участь у громадському та культурному житті міста. Звичайно, не забуває про спорт. Тож і придністровцям радить вести активний спосіб життя і стежити за здоров’ям – благо, для цього є всі можливості


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.