Масляна в Тернівці

У Слободзеї, Чобручах, Глиному та інших населених пунктах до святкових подій з нагоди проводів зими та зустрічі весни, сонця і тепла, залучилося чимало жителів та гостей.


У Тернівці захід організували так, щоб він запам’ятався всім його учасникам. Творчий колектив Будинку культури під керівництвом директора Тетяни Арику зробив свято барвистим, веселим і запальним. У центрі села зазивно лунала весела популярна народна мелодія. Сім скоморохів, які уособлюють дні масляного тижня, разом із присутніми зустрічали головну героїню – Масляницю.

Під музику на майданчик перед Будинком культури в’їхав святковий потяг. Усі дружно стали в хоровод, а господиня пригощала учасників веселощів млинцями – своєю коронною стравою. У сюжеті святкового дійства були й Весна-красна, і Зимонька-Зима, що з’явилася під дзвін бубонців, і завивання хуртовини. Пісня «Млинці» у виконанні ансамблю «Мрії», частівки ансамблю «Калинка», музична композиція «Валянки» Софії Караулан органічно влилися у структуру свята.

Потім ігри та змагання захопили не тільки дітей, а й дорослих. Наприклад, «Півнячий бій» на подушках розвеселив багатьох, а вже конкурс «Цукерка», в якому необхідно було без допомоги рук дістати з тарілки цукерку, засипану борошном, взагалі викликав гомеричний регіт. Охочих взяти участь у стрибках у мішках, конкурсах «Нагодуй матрьошку», «З’їж яблуко», «Гарячий млинець» було чимало. Африканські футболісти команди «Динамо-Авто», які побували цього дня в Тернівці, теж із задоволенням брали участь у розважальних програмах, зокрема в перетягуванні каната. «Весела карусель», «Струмочок» і танці передували спаленню опудала Масляниці.

Столи, заставлені млинцями, розмістили поряд з БК. Аромати різноманітних за формою і начинками страв приваблювали учасників свята. Господині пригощали всіх охочих млинцями з грибами, м’ясом, вишнею, домашнім варенням. Були й млинці традиційні, для нинішніх часів не зовсім звичайні, приготовані на старій сільській печі. Масовому гулянню, яке почалося вранці, не міг зашкодити ні дощ, що періодично мрячив, ні сильний вітер. Веселе свято завершилося тільки у другій половині дня.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.