Знайомство з професією агроном

Торгово-промислова палата Придністров’я спільно з ТОВ «Лендер Агроприм» за участю ДОЗ СПО «Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе» провели День відкритих дверей на виробничій базі товариства. Завдяки заходу, дев’ятикласники з Дубоссар і Григоріополя своїми очима побачили, як нині працює сучасний сільгоспвиробник та ознайомилися з професією агронома.


Дні відкритих дверей стали вже традиційними для підприємства. Юрист ТОВ «Лендер Агроприм» Тетяна Чебан зазначає, що заявок на відвідування підприємства надходить багато. «Ми намагаємося за можливістю прийняти школярів, провести екскурсії по нашій виробничій базі. Цього разу екскурсантів повезли ще й на поля, показали наші сучасні комп’ютеризовані комбайни та іншу сільськогосподарську техніку», – додала фахівець.

Саме Тетяна Чебан зустрічала дітей. Після короткого привітання вона розповіла про історію створення підприємства, його розвиток і сьогодення. Пояснила важливість кваліфікації фахівців сільськогосподарської галузі, необхідність використання сучасного обладнання й технологій. Вона закликала майбутніх абітурієнтів під час вибору своєї майбутньої професії придивитися до спеціальностей, які мають попит у сільському господарстві, а також до такої важливої та необхідної, як агроном.

Після знайомства зі школярами провели інструктаж із техніки безпеки. Потім начальник елеватора Іван Кравченко організував для них екскурсію територією ввіреного йому об’єкта. У процесі ознайомлення він пояснив підліткам принцип роботи елеватора, продемонстрував обладнання і готовий продукт на виході, а також розповів про те, які фахівці потрібні для повноцінної роботи цього виробництва.

Було видно, що складні громіздкі механізми та складські приміщення зацікавили учнів і справили на них величезне враження. За визнанням старшокласників, багато з них навіть не замислювалися про те, як це все відбувається, скільки праці та складних процесів потрібно застосувати для того, щоб у магазині з’явилася, наприклад, крупа.

Після елеватора старшокласники вирушили на поля, де головний агроном Георгій Суручану показав їм, як вирощують різні культури, зокрема тверді озимі сорти пшениці. Тут же на власні очі можна було побачити, як працює техніка. А техніка в ТОВ «Лендер Агроприм», дійсно, варта уваги. Сучасні комбайни – це окрема тема розмови. Крім відповідного дизайну і зручностей для водія, вони оснащені комп’ютеризованою системою управління і відрізняються своєю високою продуктивністю.

Начальник управління ТПП ПМР Діна Черник вважає: «Можливо, після знайомства з сучасною сільгосптехнікою багато старшокласників загоряться бажанням у майбутньому керувати нею. Втім, для того, щоб зацікавити молодь, і проводяться такі заходи».

«Це ще одна можливість продемонструвати, що сільське господарство на сьогодні – це нові технології та сучасна техніка, а також ознайомити старшокласників з професією агронома на практиці», – зазначив Володимир Бадюл, директор Тираспольського аграрно-технічного коледжу імені М. В. Фрунзе, який також брав участь у заходах Дня відкритих дверей. Керівник навчального закладу весь день супроводжував старшокласників, що дало йому можливість розповісти про очолюваний ним коледж, про те, яких спеціальностей там навчають, запросити їх вступати до Тираспольського аграрно-технічного закладу.
А придністровських старшокласників уже чекають на наступному заході в рамках Дня відкритих дверей, який, згідно з планами ТПП, проводитиметься на Тираспольському комбінаті хлібопродуктів.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото ТПП ПМР .