Залучення молоді до аграрних професій

Торгово-промислова палата ПМР спільно з Міністерством просвіти проводить у рамках профорієнтаційної роботи дні відкритих дверей на підприємствах. Цього разу тваринницький комплекс ТОВ «Фиальт-Агро» у селі Зозуляни зустрічав рибницьких школярів.


Наша держава сприяє піднесенню агропромислового комплексу. У Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки йдеться про досягнення продовольчої самозабезпеченості республіки основними соціально значущими продуктами харчування. Документ передбачає збільшення частки вітчизняної продукції. Виконати ці завдання можна за умови забезпечення виробництва кваліфікованими кадрами. Нині довела свою ефективність система дуальної (практико-орієнтованої) освіти. За цією системою вже здійснюється підготовка мехатроніків для сільського господарства та меліоративного комплексу зокрема, а також ветеринарів. День відкритих дверей у Зозулянах є ще однією можливістю залучення молоді до роботи в галузі сільського господарства.

Школярі Рибницького району в господарстві «Фиальт-Агро» ознайомилися з умовами роботи сучасного придністровського підприємства. За словами заступника генерального директора з маркетингу Дмитра Астахова, в господарстві утримують близько 700 дійних корів, переважно високопродуктивної голштинської породи. «Корів доглядають за технологією безприв’язно-стійлового утримання, тобто тварини вільно гуляють на природних просторах господарства. У приміщеннях для них установлені автоматичні напувалки, є зони годівлі та відпочинку. Індивідуальний гумовий килимок зберігає тепло і не псує їм «манікюр», адже на бетоні копита стираються швидше. У середньому одна корова на добу дає 35 літрів молока, але тут є і рекордсменка, що дала 49 літрів. Доїння відбувається тричі на день», – розповів підприємець Д. Астахов.

На фермі передбачена й автоматична доїльна зала зі зручними доїльними апаратами. Корови туди заходять по черзі, одна за одною, кожна знає своє місце. Ще тепле парне молоко потрапляє безпосередньо до спеціального сховища молокопроводом, що гарантує збереження високої якості продукції.

Дмитро Астахов розповів школярам і про деякі особливості технологічного процесу: «На тваринницькому комплексі підтримується температура, яка повільно охолоджує молоко, щоб воно довше зберегло всі корисні властивості. Харчування корів – екологічно чисте, а тому наше молоко високоякісне».

Школярів ознайомили також із функціонуванням сучасної автоматизованої вентиляційної системи, яка підтримує мікроклімат усередині корівні, зокрема й температуру. Автоматичні штори мають спеціальні датчики контролю вітру, самі підіймаються й опускаються в залежності від погоди.

Юнаків та дівчат вразила чудово спланована робота фахівців комплексу, які виконували свою справу швидко та майстерно. В очах школярів був помітний непідробний інтерес і приємно було чути їхній захоплений шепіт: «Ось куди треба йти працювати!»
Заступник генерального директора «Фиальт-Агро» був задоволений тим, що молоді люди виявляють такий інтерес до тваринницького комплексу і сказав: «Сподіваємося, що сьогоднішні учні стануть нашими висококваліфікованими тваринниками, механізаторами, зоотехніками, ветлікарями. Це майбутнє нашої республіки».


Андрій КРАВЧЕНКО.