Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 24 травня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


Депутати заслухали звіт заступника міністра економічного розвитку з реалізації Державної цільової програми «Підтримка і розвиток підприємництва в Придністровській Молдавській Республіці на 2019 – 2022 роки». За її словами, за 4 роки в Бізнес-школі нові знання здобули
1 820 охочих. «Курси основ створення власного бізнесу пройшла 201 особа. Понад 70 % слухачів відкрили власну справу чи перебувають у процесі заснування власного бізнесу. Проект фінансується за держпрограмою «Підтримка та розвиток підприємництва».

До програми належить і другий уже популярний проект «Купуй Придністровське!» Він спрямований на рекламу та просування вітчизняних товарів. У містах проходили виставки-ярмарки та фестивалі, а у 2020 та 2022 роках через карантин і зовнішню ситуацію дію проекту було припинено».

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун в інтерв’ю представникам державних ЗМІ підкреслив, що Державна цільова програма «Підтримка і розвиток підприємництва в Придністровській Молдавській Республіці на 2019 – 2022 роки» має важливе значення для нашої держави.

Ще одним актуальним питанням став звіт про реалізацію Державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в Придністровській Молдавській Республіці на 2019 –
2026 роки».

Представник Міністерства економічного розвитку відзначила реалізацію заходів щодо просування та реклами придністровського туристичного продукту в глобальній мережі інтернет. За співпраці придністровських і міжнародних туристичних операторів та агентств інформація про республіку розміщувалася не лише на інтернет-ресурсах, а й у друкованих виданнях, зокрема іноземних. Плідна робота проводилася й у просуванні сайту «Пізнавай Придністров’я».

Заступник міністра економічного розвитку пояснила, що одним із напрямків держпрограми став розвиток велосипедного туризму в республіці. «У місті Бендери виготовлено та облаштовано п’ять велосипедних паркувань і три інформаційні стенди. Розроблено проектно-кошторисну документацію по об’єкту «Велосипедна доріжка в місті Бендери» протяжністю 4,4 км. Також нанесено розмітку на дорожнє покриття з метою виділення смуги для руху велосипедів, встановлено 43 знаки на шляху виділеної смуги», – поінформувала народних обранців економіст.

У містах і районах республіки встановили 100 покажчиків, що стосуються основних туристичних пам’яток і маршрутів до них. Тривало встановлення інформаційних стендів на туристичних об’єктах. Такі стенди перекладені іноземними мовами та оснащені OR-кодами, які забезпечують швидкий доступ до інформації про визначні пам’ятки. Загалом за минулий рік у Придністров’ї встановили 46 малих інформаційних стендів та один великий.

Депутати Верховної Ради запровадили адміністративну відповідальність для посадових осіб, які порушують закон про звернення громадян. Штраф від 10 до 25 РР МЗП (від 184 до 460 рублів) був раніше передбачений за недотримання термінів розгляду звернення. Відтепер такий же буде прописаний і для тих, хто за 3 робочі дні не перенаправив звернення до компетентного органу і не повідомив про це заявника.

Зміни до закону «Про звернення громадян та юридичних осіб, а також громадських об’єднань», а також до Кодексу про адміністративні правопорушення ухвалені в остаточному читанні.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: pridnestrovie-tourism.com