Першочергове завдання – продовольча безпека

Сільське господарство – найважливіший сектор придністровської економіки. Його підтримка і розвиток вважаються пріоритетними напрямками внутрішньої політики, націленої на забезпечення продовольчої безпеки та самодостатності держави. Одним із відомих постачальників овочів на вітчизняні прилавки є ТОВ «Фикс» із села Тернівка Слободзейського району.


На придністровському ринку товариство функціонує з 2003 року. Основний вид його діяльності – овочівництво, а зернові тут вирощують переважно для забезпечення ефективної сівозміни.
Це підприємство можна назвати сімейною справою. Голова родини Віталій Греку обіймає посаду директора, його дружина працює на фірмі бухгалтером, син – агроном, а дочка відповідає за склад та реалізацію зібраної продукції.

На сьогодні «Фикс» – одне з передових господарств району, яке активно застосовує передові технології та здійснює грамотний догляд за посівами, використовує інтенсивні методи поливу овочів і крапельне зрошування – для вирощування культур.

Цього року на підприємстві засіяли лан площею понад 210 га. Фермери вирощують цибулю, картоплю, томати, огірки, кабачки, капусту (білокачанну і пекінську), буряк, моркву, а також дині й кавуни.

За словами агронома фірми Віталія Греку, в арсеналі сільгосппідприємства є невеликі трактори та сівалка для точного висіву: «Якщо раніше застосовувалося ручне розкидання насіння, що спричиняло його перевитрату та нерівномірний розподіл у ґрунті, то тепер посіяти мільйон насіння моркви можна за точно заданою кількістю, користуючись допомогою машини».

У 2017 році за сприяння держави збудували овочесховище на 3 000 т з фасувальною лінією, шістьма великими камерами, окремо для кожного виду овочів. Постійна температура та вологість сприяють зберіганню сільськогосподарської продукції протягом усього року. Холодильник розташований у безпосередній близькості до полів. Це дуже зручно і значно зменшує витрати, пов’язані з логістикою.

На підприємстві є все необхідне для посіву та посадки, догляду, оброблення та збирання овочів. Кілька років тому взяли кредит і придбали 800-метрову поливальну машину для картопляного поля. Віталій наголосив, що серйозною підмогою для овочівників є зафіксована на низькому рівні – 70 копійок за 1 м3 – ціна поливної води.

Агроном ТОВ «Фикс» пояснив особливості крапельного зрошення такої культури як цибуля: «…її коренева система розвивається активніше, отже, урожайність теж збільшується. Відповідно, коренеплід дістає більше корисних речовин і буде більшим за розміром».

На підприємстві також піклуються і про реалізацію овочів, 80 % яких реалізують у рамках договорів, укладених із міністерствами, відомствами та установами, а 20 % реалізують на ринках та в магазинах республіки. Тобто ринок збуту у «Фикса» тільки місцевий.

Віталій Греку (молодший) зазначив, що особливий попит має картопля голландської селекції сортів Рів’єра, Пікассо, Рудольф, Артеміс та інші овочі для так званого «борщового набору»: капуста, буряк, помідори, цибуля. Аграрій поділився пріоритетом у роботі підприємства: «Ми робимо акцент на якість та екологічність, намагаючись використовувати мінімум добрив та хімічних добавок. Придністровці добре знають і люблять тернівську продукцію. Тираспольчани теж мають можливість придбати її в овочевих палатках, розташованих у різних районах міста. Кілька років поспіль ТОВ «Фикс» виграє тендери на постачання овочів до державних установ».
Підприємство є постійним учасником виставок-ярмарків «Купуй придністровське!». Майже на кожній із них можна побачити великі черги охочих придбати якісну продукцію «Фикса» за доступними цінами.

Зі слів фермера, штат підприємства налічує близько півсотні співробітників. Додатково залучають людей у період збирання врожаю. Потреба у кваліфікованих фахівцях на підпри-
ємстві залишається актуальною. «На жаль, дуже мало випускників аграрно-технологічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка бажають приєднатися до дружного колективу зі Слободзейського району», – повідомив Віталій Віталійович.
Власний магазин у Тернівці поки що залишається в планах родини Греку.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.