Приміряли, куштували, прицінювалися та купували

Напередодні Дня міста в Кам’янці відбувся ярмарок «Купуй придністровське!». На нього з різних куточків республіки прибули півсотні учасників: від провідних підприємств до народних умільців.


Даючи старт заходу, президент Торговельно-промислової палати ПМР Василь Кожан зазначив, що проект «Купуй придністровське!» є частиною державної програми з підтримки та розвитку підприємництва. Головне завдання низки ярмарків – показати населенню республіки й нашим гостям усе різноманіття якісних місцевих товарів.

Центральна площа міста, дійсно, стала схожа на виставку досягнень народного господарства. Кам’янщина як аграрний район широко представила продукцію з полів, городів і садів. Жваво торгували сільгосппідприємства та жителі, що виростили на присадибних ділянках багатий урожай. Колгоспники з Хрустової приїхали на кількох вантажівках і за годину практично розпродали помідори та перці, соковиті кавуни та невеликі, але дуже ароматні диньки.

Ціни були нижчі за ринкові не тільки в них, а й у трудівників Кам’янського консервного заводу, що представили на ярмаркових прилавках щонайширший асортимент: від популярного зеленого горошку до соусів, які ще не всі розпробували. Овочеві та фруктові заготовки везли з ярмарку на візках і велосипедах, адже досвідчені господарі знають: скільки не запасеш смачних консервів, а закінчаться вони швидше, ніж розраховуєш.

Поруч торгувало виноградом подружжя Кісничан. На подвір’ї Ганни й Андрія ростуть кущі 30 сортів. Бурштинові, рожеві, темно-сині ягоди крупні, солодкі, ароматні. Кожне гроно – повноваге, налите соком. Як же пройти й не покуштувати?

Охоче дегустували відвідувачі ярмарку і мед від бджолярів із різних куточків ПМР. Тираспольчанин Михайло Ляшенко працює на родинній пасіці вже три десятиліття. На його прилавку – вражаюча різноманітність: мед травневий і квітковий, з акації та гречки, коріандру та рапсу, різний за консистенцією та кольором, а головне – за смаком і корисними властивостями. Поруч – інша продукція бджільництва.

Овочі, ягоди та фундук декількох різновидів привезли на ярмарок трудівники розсадника, розташованого в селі Константинівка. Засновник господарства Олександр Лутій, під час жвавої торгівлі охоче давав усім консультації щодо особливостей вирощування плодових і декоративних рослин. Чарівності його робочому місцю додавали оберемки троянд усіх відтінків. Цю своєрідну рекламу, що показує, кущі яких сортів можна придбати восени, багато хто бажав купити як букет.

Заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів Ігор Паламарчук відзначив, що в Рік агропромислового комплексу, сільських територій і сільського туризму ярмарок «Купуй придністровське!» радує жителів і гостей республіки якісною, смачною та корисною продукцією АПК.

Великий попит мали товари резидентів проекту, які активно беруть участь у всіх заходах. Їхня продукція – від повсякденних макаронів до святкової карамелі – добре відома та не потребує реклами. Тому за рибою від «Акватира» і «Риллы», ковбасою та копчениною від Бендерського м’ясокомбінату, випічкою від Тираспольського і Рибницького хлібокомбінатів, натуральним сиром від індивідуального підприємця Ігоря Харченка, соняшниковою олією від фірми «Золотая капля», міцними та безалкогольними напоями від підприємств «Букет Молдавии» і «Гарант-Сервис» вишиковувалися довгі черги.

Завдяки ярмарку, мешканці Кам’янщини ознайомилися з можливостями ТОВ «Рист» із сусіднього Рибницького району. Це підприємство АПК розвиває рослинницьку і тваринницьку галузі, реалізує ж не тільки сировину, а й виготовлену з неї продукцію: борошно, крупи, макаронні, хлібобулочні та кондитерські вироби. Свинину, яловичину, курятину і кролятину продає під відомою маркою «Мясновъ».

Ажіотажний попит мали промислові товари, адже фірмових магазинів придністровських виробників у Кам’янці поки що немає. Зате марки «Тигина» та «Флоаре», «Одема» та «Калита» жителям добре відомі. От і приміряли чоловічий, жіночий і дитячий одяг та взуття різних стилів: від повсякденного до нарядного. ТОВ «Рикон» пропонувало трикотажні вироби для всієї сім’ї на всі сезони року. Павільйон ТОВ «Интерцентр-люкс» залучав не тільки широким розмаїттям моделей, а і 10 % знижкою на чимало товарних груп.

Після примірки та кваліфікованої консультації продавців багато хто вирушав від прилавку з приємною покупкою: з обновкою до свят чи з річчю з осінньо-зимової колекції. Активно розгорнулася і підготовка до навчального року. Окничани Наталія та Дмитро Кавтя вибирали канцтовари для онуків. Відзначили, що купити нині можна все, що потрібне школярам: від ручок і зошитів до форми та ранців.

Багато було на ярмарку ремісників і умільців, які продавали сувеніри, аксесуари, різні вироби декоративно-прикладної творчості. Серед них і юна учасниця заходу – 13-річна Поліна Свідерська. У незвичній техніці – без спиць і гачка – вона в’яже шапочки, пледи, подушки. З м’якої пряжі зі спеціальними петельками виходять надзвичайно ніжні вироби.

Відвідувачі ярмарку не тільки охоче купували, а й отримували деякі товари як призи. Гарний настрій дарував усім народний ансамбль козацької пісні «Черемушка». Глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков від імені земляків подякував організаторам і учасникам заходу, особливо відзначивши, що ніхто не пішов з ярмарку з порожніми руками, а головне – жителі району дізналися багато цікавого та корисного про придністровських виробників.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.