Свято в Дойбанах

У день Спогадів чуда Архістратига Михаїла в селі Дойбани-1 відзначили храмове свято: селу виповнився 231 рік. Тут мешкає понад 500 осіб, є школа, лікарня, пошта, магазини, Будинок культури.


З історії села відомо, що у 1792 році після поділу Польщі Дойбани увійшли до складу Російської імперії. Того ж року в селі збудували храм святого Михаїла та зареєстрували 89 будинків. У 1928 році вихідці з Дойбан заснували село Дойбани-2 на протилежному березі річки. В народі села Дойбани-1 та Дойбани-2 стали називати відповідно Старі Дойбани та Нові Дойбани, проте ці назви селам офіційно присвоєно не було.

За давньою доброю традицією на храмове свято жителі села ходять до церкви, а потім влаштовують пишні гуляння з конкурсами, піснями, танцями, приймають гостей.
До урочистостей долучилися голова Ради народних депутатів Дубоссарського району та м. Дубоссари Олександр Коломицев, директор Дойбанського виробництва заводу «KVINT» Володимир Дорма, глава адміністрації с. Дойбани Олена Боровська.

За традицією у святковий день вшановували мешканців села.
У номінації «Нове життя» вітали молодих батьків: Топор Вадима та Ірину з сином Єгоркою, Кірка Тетяну з сином Станіславом та подружжя Попа Миколу й Дар’ю з сином Русланом.

Номінацій вигадали чимало, серед інших – «Довгожитель», де вітали селян, яким пощастило відзначити 85-річний день народження; «Сім’я – основа держави» – для тих, хто не поїхав з рідного села, попри всі труднощі сільського життя. А ще були «За доблесну працю», «Благодійність», «Дякуємо лікарям».

Номінацією «Дзеркало села» відзначили Юхима Робула та Валерія Сандула. Їм дякували за працю, спрямовану на впорядкування села: за чисті узбіччя, вулиці та місця відпочинку, прибирання на сільських цвинтарях та багато іншого.

Гарний настрій усім присутнім подарували народний фольклорний колектив «Албэстреле» села Нові Гояни та вокально-інструментальний ансамбль «Днестр».


Антоніна ПАЛАМАРЧУК.
Фото: dubossary.ru