Як тебе не любити, милий серцю моєму край

Селище Первомайськ Слободзейського району 19 вересня відсвяткувало 109-ту річницю свого народження. Цей день запам’ятається його мешканцям надовго, бо, серед іншого, подарунок для них зробили музиканти та солісти оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР під керівництвом народного артиста ПМР Віталія Войнова.


До початку урочистої події ми зустрілися з очільником селищної адміністрації Іваном Киркою. Про досягнення первомайців Іван Михайлович розповідав натхненно, в голосі та погляді відчувалася гордість за всі ті надбання, яких вдалося досягти останнім часом.

ДУХОВНЕ ЖИТТЯ

«У нас відбулися величезні зміни. По-перше, завершуються роботи з будівництва та підготовки до подальшого відкриття храму чуда Михаїла Архангела в Хонех. Наші мешканці давно мріяли про свій храм. Ще у 2010 році був закладений камінь на місці будівництва, та тільки з 2022-го за підтримки Президента ПМР проект набуває реальних рис. Урочисте відкриття ми плануємо
на 21 листопада – день нашого покровителя Архангела Михаїла. Він вважається найсильнішим, безстрашним і справедливим воїном Бога. Віруючі особливо шанують архангела Михаїла, маючи надію, що саме він захищає смертних перед лицем Всевишнього», – поділився глава Первомайська.

СВІЙ ПАРК

Іван Кирка розповів про закладення парку і про те, що роботи щодо його розвитку не припиняються. В поточному році закінчили облаштування доріжки для ролерів, висадили 3,5 тисячів кущів лаванди. Приблизно таку саму ділянку планують розбити цього року біля храму, а дерева посадять безпосередньо біля селищної адміністрації.

«Матимемо таку довгу стежку, яка вестиме від парку до самого храму, освітлення проведемо, людям на радість», – поділився намірами господар селища.

ДО СПОРТИВНИХ ПЕРЕМОГ ГОТОВІ

Змінюється поступово і місцевий стадіон. Там уже встановлено 650 сучасних пластикових сидінь, а цього року мають намір рекультивувати футбольне поле та вкрити спеціальним покриттям зі штучної трави. Ще одне завдання на поточний рік – завершити облаштування тенісного корту, а поряд із ним збудувати літню естраду для проведення культурно-масових заходів на свіжому повітрі. Вже є підприємці, які бажають встановити на території парку пневматичний тир, кіоск та забезпечити прокат дитячого міні-транспорту.

У селищі приділяється особлива увага спорту. Тут уже є сучасні майданчики для міні-футболу, волейболу, баскетболу зі штучним та природним покриттям. До речі, глава Первомайська очолює громадську організацію «Атлетик», основна роль якої – прищеплювати здоровий спосіб життя представникам молодого покоління.

КРАЩЕ – ДІТЯМ

Минулого року за однією з муніципальних програм змінився на краще двір школи № 2, його замостили тротуарною плиткою. У дитячому садку повністю замінили матраци та подушки для дітей.
У нижній частині селища з ініціативи депутатів районної та місцевої Рад, а також активістів Первомайська в парковій зоні висадили близько 80 молодих дерев, замостили плиткою дитячий майданчик.
Іван Михайлович розповів і про перетворення лікарської амбулаторії, яка тепер відповідає євростандартам, та про появу в нижній частині селища фельдшерсько-акушерського пункту.

ПРО МАЙБУТНЄ

Плани розвитку Первомайська великі. Окрім названих, це ще й ремонт доріг місцевого значення, стадіону школи № 2, відновлення напівзруйнованої будівлі Будинку побуту навпроти нового парку. Іван Кирка має ідею створити там своєрідний молодіжно-спортивний клуб з невеликим готелем, але все це вимагає чималих фінансових витрат.

Ще одна мрія глави – запустити маршрутку, яка курсувала б у нижній і верхній частинах селища. Однак найголовнішим і першорядним завданням на перспективу Іван Михайлович назвав створення нових робочих місць.

ЗУСТРІЧІ ДАВНІХ ЗНАЙОМИХ

Ми побачилися з Катериною Марковською – головою Союзу жінок Первомайська, і ось що вона розповіла:

«Ми робимо багато різних справ, практично, йдемо в ногу з календарними датами. Нині готуємося відзначити День людей похилого віку, а загалом, влаштовуємо святкові заходи до Нового року, 8 Березня, до Дня сім’ї, любові та вірності тощо. Запрошуємо сімейні пари, вітаємо ветеранів. Багато всього цікавого відбувається, люди в нас дружні, залюбки збираються. Ми й газету вашу читаємо гуртом, у нас багато українців живе».

Тут же Катерина Семенівна оформила передплату до кінця року.

Жінка розповіла, що її приваблюють цікаві публікації про діяльність колег із різних міст нашої республіки. Так вона може запозичити в них досвід, навчитися чомусь новому.
Завідувач селищного дитячого садочка «Калинонька» Оксана Семко разом зі своєю колегою по роботі Аллою Степовою розповіли, що нашу газету не забувають передплачувати, знають українську мову, діток в установі також навчають української. Вчить вихованців Антоніна Іванівна Трифонова, яка самотужки оформила українську світлицю, де і проводить заняття з малюками.

«Люди в нашому селищі дружні, талановиті. Серед них багато творчих особистостей, які вміють шити, в’язати, вишивати, співати. У таких людей і діти талановиті підростають. Ми їм допомагаємо розвиватися», – розповіла Оксана Володимирівна.

Тим часом людей збиралося все більше. Вони, практично, заполонили всі куточки паркової зони. На стадіоні футбольні змагання влаштували місцеві школярі, малята шастали на самокатах та велосипедах, бабусі поважно дефілювали, розглядаючи виставки місцевих умільців із плетіння та вишивки, купували вироби кондитерів.

Співробітники місцевої бібліотеки представили на огляд добірку книжок, журналів та періодичних видань, серед яких можна було побачити брошуру про історію заснування Первомайська.

Поряд із господарями облаштувалися співробітники відділу маркетингу ДУ «Приднестровская газета» – Тетяна Царенко та Олена Недашковська. Вони пропонували присутнім узяти участь у передплаті республіканських газет і безпрограшній лотереї. Приємно, що газету «Гомін» передплатили десятеро осіб.

На імпровізованій сцені виступали артисти, грали музиканти, кращим «первомайцям» вручали грамоти та подарунки. Свято тривало до пізнього вечора.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.