Гаранти продовольчої безпеки республіки

У Палаці Республіки урочисто вшанували працівників сільського господарства та переробної промисловості. Їхнє професійне свято відзначається третьої неділі листопада, коли завершені основні роботи на ланах і в садах республіки.


Про досягнення в галузі агро-промислового комплексу Придністров’я присутнім у залі розповів фільм, підготовлений Міністерством сільського господарства та природних ресурсів і Першим Придністровським телеканалом.

Цього року аграріям вдалося зібрати гідний урожай з усіх найважливіших сільськогосподарських культур. Валовий збір зернових і зернобобових культур перевищив 500 тис. т. Найбільший обсяг пшениці намолотили хлібороби Григоріопольського та Рибницького районів. Зібране збіжжя цілком дозволяє задовольнити потреби республіки в хлібові та забезпечити його постачання на експорт.

Урожай плодових культур нині досяг 17 тис. т. Порадував у 2023 році й урожай ягід: полуниця, смородина, малина, ожина були присутні на ринках республіки протягом усього сезону. Сприятливо склалися умови для виноградарів, які зібрали понад 25 тис. т солодких бурштинових ягід.

Упродовж останніх років у республіці значно збільшилося поголів’я великої рогатої худоби у фермерських господарствах, що зміцнило цей сектор. Держава шість років допомагає таким підприємствам дотаціями та чотири роки субсидіями, що зупинило динаміку скорочення дійного стада та сприяло нарощуванню обсягів виробництва молочної продукції.

За останні 10 років обсяги молока, виробленого в республіці, зросли у 2,5 разів. Наприклад, у 2013 році було перероблено 7,1 тис. т, у 2022-му – 17,5 тис. т. Нинішнього року очікують, що виробництво молока сягне рівня 20 тис. т. Переробні підприємства працюють на місцевій сировині. На столи споживачів надходить продукція в широкому асортименті.

Голова Уряду Олександр Розенберг у своєму виступі високого оцінив зібрані врожаї. У 2022 році на підтримку сільського господарства держава виділила близько 500 млн рублів, які стали надійною допомогою аграріям. За цими успіхами стоїть також щоденна важка праця людей, які трудяться в цьому секторі економіки республіки.

Зі словами вдячності до працівників та ветеранів сільськогосподарської галузі звернулася заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва. Вона зазначила, що приємно бачити на який високий рівень піднялося наше сільське господарство. На думку Галини Михайлівни, без підтримки Президента, Уряду та Верховної Ради, напевно, таких високих результатів досягти не вдалося б.

Олександр Миколайович вручив заслужені державні нагороди працівникам АПК. Поміж них: агрономи, механізатори, сортувальники, робітники плодоовочевих цехів, трактористи, зерносушильники, електромонтери та інші трудівники.

Ордена Пошани удостоєний Іван Петруня – ветеран галузі сільського господарства з села Красногорка Григоріопольського району; орденом «Трудова слава» нагороджений співробітник ЗАТ «Тираспольский винно-коньячный завод «KVINT» Микола Арнаут, а також колгоспниця Лідія Кузьмук із села Хрустова Кам’янського району.

Зворушливим моментом заходу стала церемонія нагородження ветеранів сільськогосподарської галузі. Від їхнього імені до присутніх звернувся Володимир Пономарьов, який зазначив, що приємно бачити позитивні результати аграріїв за роки незалежності Придністров’я.

Для гостей підготували розгорнуту виставку продукції вітчизняних виробників. Це молочна та м’ясна продукція, хлібобулочні та кондитерські вироби, овочі та фрукти.

Одним із відомих підприємств республіки є Кам’янський консервний завод. За словами менеджера комерційного відділу Дениса Бершадського, організація з півночі республіки представила консервований горошок, сік, ікру, та консервовану кукурудзу. Новинкою нинішнього сезону є томат-паста в маленьких баночках.

М’ясна продукція, напівфабрикати, ковбаси та сосиски, були презентовані Бендерським м’ясокомбінатом. Його співробітник Андрій Задорожнюк зауважив, що підприємство щорічно забезпечує придністровців новинками продукції.

Агрофірма «ЕвроРостАгро» теж представила власну продукцію. За словами агронома підприємства Олександра Кравченка на виставці придністровцям були доступні яблука та сливи різних сортів.

Завершив урочистості концерт, у якому взяв участь Придністровський державний ансамбль танцю та народної музики «Виорика».


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото IA» Новости Приднестровья».