Виховання поваги в дітей

З-поміж найбільших труднощів, які доводиться долати сучасним батькам, є виховання почуття поваги в дітей. Ви не зможете вирішити цю проблему, просто сказавши своїй дитині: «Поважай інших людей, це важливо». Щоб розвинути почуття шани в дитини, одних слів недостатньо. Коли ми поважаємо когось, це означає, що ми цінуємо його, добрі до нього. Коли ми цінуємо друзів, ми люб’язні з ними. Коли ми цінуємо своїх сусідів, ми не розкидаємо сміття у дворі. Часом буває важко чітко визначити, що таке повага, однак потрібно навчити дітей поважати себе й тих, хто їх оточує.


Коли ви чекали народження дитини, очевидно, були дуже схвильовані. Ви читали книги та переглядали сайти про догляд за дітьми, годинами обговорювали, яке ім’я їй вибрати. Коли немовля народилося, ви, швидше за все, так були зайняті доглядом за ним, що вам довгий час і на думку не спадало прищеплювати йому такі цінності, як повага до свого оточення.

Деякі батьки не надають цьому значення аж до підліткового віку, коли нащадок переживає бунтарський період. На жаль, зазвичай у цьому віці вже пізно вчити його поваги. Перш ніж настане складний період у житті дитини, подбайте про те, щоб вона зрозуміла цінність і важливість поваги до тих, хто її оточує.

ДЕМОНСТРУЙТЕ ПОВАГУ

Діти найкраще вчаться, наслідуючи інших. З раннього віку ваш малюк переймає вашу поведінку. Якщо ви самі ставитеся до навколишніх із повагою, ваш вихованець навчиться чинити так само. І навпаки, якщо ви розмовляєте з іншими людьми зверхньо або ігноруєте їхню думку, дитина успадкує таку вашу поведінку.

Хоч ніхто з батьків не ідеальний, подумайте про те, що ваша поведінка «розповідає» про вас. Ви любите сперечатися? Ви буваєте нестримані? Ви розгнівані й любите наполягати на своєму? Можливо, ви готові прийти на допомогу іншим? Ви завжди прибираєте після себе? Ви не розкидаєте сміття? Є багато способів проявити повагу до інших у повсякденному житті, тому не уникайте роздумів про те, як ви виглядаєте в очах дитини, якими б важкими для вас ці роздуми не були.

РОЗМОВЛЯЙТЕ ПРО ПОВАГУ

Поясніть дитині, що означає поважати інших. Навіть у дошкільному віці вона зможе це зрозуміти. Розпочніть із найпростіших речей, наприклад, з того, що поважати – значить не брати без дозволу чужих іграшок і ділитися своїми. Згодом можна пояснити, чому потрібно бути ввічливим і добрим у ставленні до інших.

Коли ви розмовляєте з дитиною про повагу, а не просто говорите їй, щоб вона шанобливо ставилася до людей, вона почувається більш комфортно, оскільки в процесі спілкування має можливість ставити вам запитання й дізнаватися, що ж насправді означає повага до тих, хто оточує.

ПОКАЗУЙТЕ ПРИКЛАДИ ПОВАГИ З ЖИТТЯ

Переконайтеся, що ви подаєте дитині достатньо прикладів шанобливого ставлення до людей. Багато хто думає, що знає, як поважно ставитися до людей, але насправді це не так. Подумайте, чи знають ваші діти, як виявляти повагу. Якщо ні, обговорюйте з ними приклади з життя. Вам не потрібно нічого вигадувати – просто розкажіть їм про випадки поваги й неповаги, які вам довелося спостерігати протягом дня. Так малята швидше навчаться шанобливої поведінки.

Виховувати дитину буває важко, важливо не уникати проблем, а поступово їх розв’язувати. Повага до людей – одне з таких складних питань. Усі батьки бажають своїм нащадкам тільки найкращого, тому переконайтеся, що ви виховуєте в дитині повагу до інших із ранніх років. Це принесе їй велику користь у майбутньому.


Сільвія РОГУТ.

Фото: pexels.com.