Крок назустріч мрії

На федеральному телеканалі НТВ у 2023 році відбувся сьомий сезон міжнародного вокального конкурсу «Ти супер!». За перемогу в ньому боролися талановиті діти, які опинилися у важкій життєвій ситуації. Про одну з учасниць – 16-річну співачку Машу Шумейко з Паркан, фіналіста проекту – газета «Гомін» уже писала.


Сьогодні наша розповідь про ще одну юну вокалістку з Придністров’я, також фіналістку – рибничанку Анастасію Лісову.

Настя народилася 3 квітня 2009 року в Одесі. Коли дівчинці було півроку, її батьки переїхали до Рибниці. Незабаром вона залишилася сиротою, тому обличчя батьків знайомі їй лише з фотографій. Батька Юрія вбили грабіжники, які вдерлися у квартиру, а мати поїхала до Одеси й там зникла безвісти. Виховання крихітки лягло на плечі бабусі Катерини Іванівни, яку Настя називає мамою. Попри те, що бабуся дарує внучці все своє тепло й турботу, на які здатна, дівчинка все одно почувається не такою, як усі.

Навчається Настя в Рибницькій російській середній школі № 6 з ліцейськими класами, а дозвілля присвячує малюванню та музиці. Вона грає на фортепіано, захоплюється вокалом та хореографією. Виступи на сцені допомогли їй стати більш упевненою в собі, у своїх силах, подарували відчуття щастя. У майбутньому дівчинка бачить себе вчителем музики й танців.

Творча біографія юної артистки розпочалася в Рибницькій дитячій школі мистецтв, де з нею працювали уважні та чуйні педагоги. Бабуся підтримувала починання внучки та раділа її успіхам. Саме вона у 2019 році надіслала запис виступу Насті на конкурс «Ти супер!» і поїхала з юною вокалісткою до Москви, де з нею почали працювати досвідчені наставники.

Однокласники та викладачі зустрічали її, як героїню, а сама дівчина відчувала, що за час, проведений у Москві, вона зросла, як співачка, зміцніла і ще більше впевнилася у правильності вибору подальшого творчого шляху. Після участі в шоу Настя повернулася до Рибниці та продовжила вдосконалювати виконавську майстерність.

Тріумфальне повернення Анастасії Лісової в шоу «Ти супер!» відбулося в суперсезоні 2023 року. Їй уже виповнилося 14. Залишився в минулому дитячий репертуар. У черговому виступі творчого змагання вона впевнено виконала пісню з репертуару американської співачки Майлі Сайрус, продемонструвала і глядачам, і журі, що часу даремно не втрачала. У другому раунді співочого шоу Настя виконала не менш складну пісню Крістіни Агілери, завдяки «зеленому світлу» від усіх членів журі продовжила боротьбу у фіналі.

У вирішальному раунді рибничанка представила композицію Ain’t no mountain high enough, та, на жаль, завоювати головний приз проекту «Ти супер!» не змогла.

Після тріумфальної участі в сьомому сезоні конкурсу «Ти супер!» з юною зіркою зустрівся глава держадміністрації Рибницького району та м. Рибниці Віктор Тягай. Гостями зустрічі були: її бабуся Катерина Iванівна, заступник голови Рибницької Ради народних депутатів Олег Вендичанський та викладач за класом вокалу Рибницької дитячої школи мистецтв Альбіна Тесля, творчий наставник юної естрадної зірки.

За чашкою чаю Настя поділилася враженнями від участі в конкурсі та перебування в Москві. Запам’яталося їй відвідування «Москваріума» та купання з дельфінами. Пам’ятала вона, скільки дітей брали участь у конкурсі, як відбувалися зйомки, якими були симпатії журі, хто підбирав репертуар і костюми для виступів, як вона спілкувалася з іншими конкурсантами. Це лише мала частина тем неформального спілкування.

«Робота стилістів і гримерів була на висоті, – розповіла Настя. – Вони дуже точно підбирали образ для кожного учасника. Репертуар теж підшукували наставники, але при цьому дослухалися побажань юних талантів. Виступала я з хвилюванням, однак порівняно з першим виступом 2019 року відчувала значно більше відповідальності. Тільки-но починала співати, як входила в образ і одразу все хвилювання зникало».

У найближчих планах Насті – влитися в навчальний ритм. Вона на відмінно навчається у 8-му класі. Щодо творчості, то, звичайно ж, продовжить заняття з педагогом з вокалу, братиме участь у різноманітних конкурсах.

У майбутньому виконавиця з Рибниці бачить себе учасницею вокального шоу «Ну-ка, все вместе!» на федеральному телеканалі «Россия». Талановита дівчинка вступила до академії Ігоря Крутого, навчатися в якій зможе по закінченні школи. Встигла знятися в рекламі, а 2024 року запрошена на міжнародний Агутинський форум дитячої творчості.

«Показуючи такі результати, Анастасіє, ти прославляєш Рибницю і республіку. З моменту першої участі в цьому проекті помітні кардинальні зміни й творче зростання, – сказав на прощання Віктор Тягай. – Дуже дякую за любов до музики та співу й бажаю тобі подальших успіхів у творчості».

До речі, у суперсезоні 2023 року взяли участь 20 нових конкурсантів і 30 уже знайомих юних артистів – усього 50 талановитих дітей, які залишилися без батьків і живуть у дитячих будинках, школах-інтернатах, у прийомних та опікунських сім’ях. Не засмучуватимемося з приводу того, що Анастасія Лісова залишилася без головного призу. У неї все ще попереду: і яскраві виступи, й заслужені нагороди. Як і те, що вона впевнена: її мати жива, вона лише зникла безвісти. Отже, їхня зустріч теж попереду.


Юрій ТЕЛЕШ. 

Фото (на фото Анастасія Лісова): rybnitsa.org.