Прийти додому та любити свою сім’ю

У ПДУ ім. Шевченка відбулося засідання круглого столу «Сім’я: сучасні виклики, традиції та цінності». Подію присвятили Дню студента і провели у форматі уже звичного телемосту з Московським психолого-соціальним університетом (МПСУ).


Поміж учасників заходу були проректор із молодіжної політики ПДУ Iлона Співак, проректор МПСУ з науки Жанна Антипова, начальник Управління молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР Галина Ратушняк, начальник управління з молодіжної політики та соціально-психологічної підтримки ПДУ Iлона Клименко, проректор з виховної діяльності МПСУ Iрина Кондратенко, начальник відділу молодіжної політики, виховання та соціального захисту ПДУ Олена Гончаренко, виконавчий директор Дністровсько-Прутського інформаційно-аналітичного центру Iгор Бєлобородов, генеральний директор Московського психологічного центру «Дом» (Росія) Світлана Шишкова, заступник декана з виховної роботи та психології ПДУ Минодора Вахницька, а також студенти придністровського та московського вишів.

Тон подальшим виступам задала Жанна Антипова. Вона наголосила на значущості сімейної проблематики для сучасного суспільства, розповіла про важливий для МПСУ проект «Консультаційний центр». Його головна мета – створення умов підвищення компетентності батьків або їхніх законних представників у питаннях розвитку, виховання, навчання та соціалізації дітей, оскільки це є основою, наріжним каменем усієї системи сімейного виховання.
Ігор Бєлобородов у доповіді говорив про те, як впливає на економіку ставлення сучасного суспільства до інституту сім’ї та шлюбу. Адже економічний стан сім’ї безпосередньо пов’язаний із загальною економічною ситуацією в державі. Якщо сім’я, як осередок суспільства, достатньо забезпечена, то вона має можливість інвестувати гроші в економіку, що позитивно впливатиме на її стан.

Магістрант факультету педагогіки та психології ПДУ Олена Тимагіна у своєму виступі наголосила на важливості впровадження сімейних цінностей у свідомість дітей із самого раннього віку.

«Саме в родині в дитини формуються почуття та воля. З розповідей про минуле сім’ї народжуються уявлення про цінності та традиції», – наголосила вона.

Про важливість сімейних традицій у доповіді «Гостьовий та цивільний шлюби як руйнівний фактор інституту сім’ї в РФ» розповіла студентка МПСУ Юлія Задумова.

«Громадянський шлюб розглядається як пробний шлюб, що передує офіційній реєстрації. Така форма взаємодії має короткочасний характер. Ще однією формою громадянського шлюбу є взаємодія без офіційної реєстрації. Під час проведених досліджень таких форм шлюбу 87 % чоловіків у таких стосунках вважають себе неодруженими, а 90 % жінок, навпаки, заміжніми», – зазначила вона.

Учасники засідання круглого столу з-поміж студентів говорили про важливість традиційних сімейних стосунків та про сучасні тенденції втрати інтересу до створення повноцінної родини, про цінності й традиції молодих придністровських сімей та про те, яку підтримку надає їм держава. Багато порушених проблем переростали в дискусії.

Про те, яке місце посідає сім’я між основних цінностей студентів ПДУ, говорила Ілона Клименко.

«Наша психологічна служба досліджує динаміку зміни життєвих цінностей у молоді. Результати свідчать: найголовнішою життєвою цінністю у студентів є сім’я. Тому засідання нашого круглого столу слід вважати важливим кроком для підтримки обнадійливої тенденції», – резюмувала вона.

Завершила роботу студентського форуму Ілона Співак. Вона процитувала відому черницю матір Терезу, яка запитала: «Що ми можемо зробити для зміцнення миру в усьому світі? Прийти додому і любити свою сім’ю».


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: www.culture.ru