Серцям, відкритим для любові

Дата 15 лютого – Стрітення Господнє – знайома всім православним, бо саме вона нагадує про подію, коли Пресвята Богородиця, дотримуючись старозавітного закону, принесла Немовля Iсуса до єрусалимського храму на 40-й день після Різдва Христового, щоб присвятити Його Богу.


У Придністров’ї це подвійне свято, оскільки поєднується зі Всесвітнім днем православної молоді, запровадженим у нас із 2010 року. За традицією в Культурно-просвітницькому центрі ім. святих рівноапостольних Кирила та Мефодія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася Республіканська акція «Ти в моєму серці», організована Тираспольсько-Дубоссарською єпархією. Головною цього року було обрано тему «Роль православ’я в збереженні сімейних цінностей». У події взяли участь архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, президент ПДУ професор Степан Берил, керівники органів державної влади, духовенство, співробітники та студенти університету, курсанти, суворовці, кадети та школярі, представники молодіжних організацій, що прибули до столиці з усіх міст республіки.

Зі сцени оголосили вітальні адреси Президента Вадима Красносельського, Голови Уряду Олександра Розенберга, міністра просвіти Світлани Iванишиної, Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила.

Одним із перших з промовою виступив професор Берил, який зазначив:

«Тема сім’ї багатогранна. Сім’я – це основа основ будь-якого суспільства, фундамент держави, сполучна ланка, що об’єднує відносини людини з природою та навколишнім світом. У сім’ї формується система цінностей: матеріальних і духовних, моральних і культурних, релігійних і патріотичних».

Уважно дослухалися присутні в залі до кожного слова архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави, який, сказав:

«У нашому краї склалася добра традиція разом у день великого свята Стрітення Господнього відзначати ще й День православної молоді. От і нині ми з вами зібралися для того, щоб обговорити духовні та моральні питання, які турбують молоде покоління».

Владика нагадав, що 2024-й оголошений Роком сімейних цінностей, і розповів про те, які саме моральні засади існують у традиціях православної церкви, про те, яким повинен бути сімейний союз, з якою метою він має створюватися та які завдання вирішувати.

У залі серед інших відрізнялися своїм зовнішнім виглядом юнаки у військовій формі – вихованці Тираспольського Суворовського училища. З ними був і начальник ТСВУ полковник Сергій Александров. Він розповів, що в КПЦ прийшли й учні 7-го класу (третьокурсники навчального закладу). Взагалі ж суворовці є постійними учасниками подібних акцій.

«Для наших вихованців це велика і важлива подія. Духовно-моральне виховання є обов’язковою складовою у програмі молодого покоління. Кожен новий тиждень у нас починається з молитви у місцевій церкві. Ми давно співпрацюємо з Тираспольско-Дубоссарською єпархією, а владика Сава є членом опікунської ради нашого училища. Для нас така співпраця цінна, тому що дає упевненість у майбутньому наших юнаків. Я вірю, що вони будуть чесними, справедливими та порядними людьми», – запевнив офіцер.

До розмови приєднався військовий отаман Чорноморського козацького війська, генерал-майор Iгор Небейголова:

«Нинішнє свято важливе для всіх нас, бо присвячене сімейним і духовним цінностям. Православна церква щороку в день Стрітення Господнього разом із ПДУ ім. Т. Г. Шевченка влаштовує заходи, спрямовані на збереження споконвічних традицій, що сприяють вихованню нашої молоді та збереженню придністровської держави як такої».

Окружний священик Рибницького козацького округу о. Олександр привіз козачат, якими опікується за посадою, а також студентів філії ПДУ. Отець Олександр окормляє студентів, тобто веде їх духовним шляхом, як керманич, наставляє, допомагає обрати правильну дорогу в житті:

«Наша молодь чудова, патріотично налаштована: бере приклад зі своєї родини, зі старших, з якими спілкується. Вона чітко усвідомлює, що таке батьківщина, сім’я, товариші. Нашою молоддю можна гордитися, її серця завжди відкриті для любові до свого ближнього, до Бога».

У фойє КПЦ співробітники університетської бібліотеки розгорнули тематичну книжкову виставку «Православ’я і молодь». Окрему увагу привертав вернісаж фотографій «Люди Божі» з творчого доробку столичного фотографа, члена Спілки журналістів Придністров’я Валерія Кругликова. За сумлінну працю та активну участь у житті республіки його удостоїли медалі св. Архангела Михаїла II ступеня, яку йому вручив архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава.

Завершилася актуальна на сьогодні зустріч концертною програмою за участю Державного ансамблю танцю і народної музики «Виорика», солістів оркестру Головного штабу Збройних сил і студентського вокального ансамблю «Гаудеамус».


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.