ЖИТТЯ В УСІХ ЙОГО ПРОЯВАХ

Президент Вадим Красносельський продовжує приймати звіти глав державних адміністрацій міст і районів республіки про діяльність у 2023 р. очолюваних ними органів місцевої влади. Про особливо примітне та повсякденне в житті Григоріопольського та Дубоссарського районів керівнику країни розповіли Олег Габужа та Руслан Чабан.


Демографія

Григоріопольський район не найбільш густонаселений регіон Придністров’я. Кількість населення становить 37 606 осіб. На світ 2023-го з’явилося 159 малюків. Шлюб уклали 108 пар, розлучилися – 95.

Ще менше людей проживає в Дубоссарському районі – 29 892 мешканці. Проте минулого року тут народилося більше, ніж у сусідньому районі – 164 дитини. Узами Гіменея шлюбний союз скріпили 120 дубоссарських подружніх пар, розлучилися – 84.

Підрахували, не розплакалися…

Доходи бюджету Григоріопольського району склали 173,6 млн руб. Витратили ж за рік 174 900 000 руб. Абсолютна більшість коштів була спрямована на забезпечення соціально захищених статей регіональної скарбниці – 106 млн руб. (61 % від усіх видатків).

Прибуткова частина районного бюджету в Дубоссарах досягла 108,6 млн руб., витрачено ж за рік 164,5 млн руб. Зокрема на соціально захищені статті прийшлося 104,6 млн руб.

Відрахування від підприємництва – основа бюджету

На території Григоріопольського району функціонують 337 підприємств, 2 197 індивідуальних підприємців, з яких 1 049 – селянсько-фермерські господарства.

У Дубоссарському районі у 2023 р. підприємницьку діяльність здійснювали 1 617 ІП, зареєстровано 585 юридичних осіб та 133 сільгоспвиробники.

Що в активі

Одним із найбільш привабливих об’єктів Григоріопольського району є картодром. Тут нещодавно завершене будівництво комплексу для зберігання та обслуговування картів, навчальні та адміністративні приміщення. Встановлене огородження на небезпечних ділянках траси, виконано роботи з огородження картодрому. Розпочато зведення трибуни та підтрибунних приміщень. Нинішнього року будівельні роботи на цьому об’єкті планується завершити.

Спортивна інфраструктура в Григоріополі розвивається та приростає завдяки реконструкції гребної бази. Побудований елінг для зберігання човнів, зводиться основна будівля. Здійснюється розчищення та поглиблення русла Дністра в районі майбутнього причалу. Глава держави під час звіту особливо наголосив, що розвиток картодрому та будівництво гребної бази – це інвестиції в майбутнє.

У с. Тея Григоріопольського району виконані ремонтно-відновлювальні роботи на Меморіалі полеглим у Великій Вітчизняній війні.

У Дубоссарах минулого року завершений перший етап реконструкції кінотеатру «Іскра». На будівлі замінили покрівлю. На цій стадії перебуває будівництво спортивного комплексу. Вже залитий фундамент, змонтований каркас будівлі. У спорткомплексі будуть зали для занять гімнастикою, ігровими видами спорту та басейн. Минулого року для параспортсменів у Дубоссарах відкрили філію Республіканського реабілітаційного центру. У с. Дойбани-1 завершено перший етап реконструкції будівлі СЛА.

У місті розпочали ремонт Меморіалу жертвам фашизму. Здача об’єкта відбудеться у 2025 році.

Підтримка молодих сімей

Минулого року в Григоріопольському районі видано 5 кредитів молодим сім’ям у сумі 500 тис. руб. (Під 1 % річних), у Дубоссарському – на один менше (400 тис. руб.). Безвідсоткові кредити на суму 100 тис. руб. одержали двоє молодих григоріопольських фахівців.

Дорогами районів

На розвиток доріг Григоріопольського району (їх довжина складає 267 км) виділили майже 17 млн руб. Гравійне покриття шляхів замінили на цементобетонне на площі 12 тис. м2. Асфальтобетон замість гравію уклали майже на 6 тис. м2. На облаштування стоянок та паркувань витратили близько 1,5 млн руб. Коштом цільових субсидій відремонтовано об’їзну дорогу навколо Григоріополя.

За минулий рік у Дубоссарах та районі збудовано п’ять нових ділянок бетонних доріг площею 17 832 м2. Виконаний капітальний ремонт автотраси «Тирасполь – Кам’янка».


Віктор ЗАРЕЙЧУК.

Фото с сайта pridnestrovie-tourism.com.