Соціальна підтримка громадян – пріоритет держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули низку важливих ініціатив, які стосуються функціонування різних галузей держави.


ПРО ЗАОХОЧЕННЯ МОЛОДИХ СІМЕЙ
У першому читанні вищий законодавчий орган ухвалив зміни до Закону «Про державну підтримку молодих сімей щодо придбання житла».

Йдеться про те, що молоді сім’ї, які взяли пільговий кредит на придбання житла, зможуть у разі потреби перенести це зобов’язання на іншого члена сім’ї. Зробити це можна тільки за умови, якщо особа відповідає вимогам для одержувача державної субсидії.

Під час оформлення кредиту законом передбачений тристоронній договір з органом державної влади та одним із банків, що надає кредит на придбання житла. Погашається позика субсидією, частково – коштами позичальника. Розмір такого платежу не повинен перевищувати 50 % від сімейного доходу. Обов’язковим є початковий внесок у розмірі не менше 5 % вартості житла.
Про зміст законопроекту в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з питань регіональної політики, місцевого самоврядування і житлово-комунального господарства Руслан Гареєв:

«Хоча ця субсидія визначається і на чоловіка, і на дружину, в цілому її одержувачем є один із членів подружжя, на якого оформляються всі документи. Водночас можуть траплятися випадки, коли вони не мають можливості виконувати договірні зобов’язання. У такому разі автори законодавчої ініціативи пропонують перевести зобов’язання на особу (чоловіка або дружину), можливості якої відповідають поставленим до неї умовам».

Депутат додав, що новий механізм розширить можливості молодих сімей на придбання житла, а також сприятиме виконанню їхніх зобов’язань перед державою.

ПРО ПІЛЬГОВИЙ ПРОЇЗД
У першому читанні народні обранці ухвалили законопроект, який пропонує закріпити право дітей, школярів та студентів на пільговий проїзд у громадському транспорті. Про це йдеться в законі про республіканський бюджет на 2024 рік. Авторами документа є народні обранці Сергій Чебан, Володимир Пелін та Iлона Тюряєва. На законодавчому рівні пропонується прописати норми, за якими діти до семи років (без надання окремого місця), вихованці Тираспольського Суворовського військового училища та Республіканського кадетського корпусу матимуть можливість безкоштовно їздити в громадському транспорті упродовж усього року.

Володимир Пелін додатково пояснив, що на законодавчому рівні буде визначена пільга на оплату за проїзд у громадському транспорті на період навчального року для школярів, студентів вишів, технікумів та коледжів, а також для курсантів і студентів Тираспольського юридичного інституту ім. М. І. Кутузова МВС ПМР. Пільга на проїзд на міських і приміських маршрутах становитиме 50 %, на міжміських шляхах сполучення – 25 %.

Опрацювання документа продовжиться на одному з найближчих пленарних засідань у режимі другого читання.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.