СПОРТ – сімейна традиція

У чеському місті Брно відбулися ХIХ Європейські дитячі легкоатлетичні ігри. У них взяли участь 2 150 юних спортсменів із 20 країн. Медалі розігрувалися в п’яти вікових групах: від 11 до 15 років.


Придністров’я представляли 36 спортсменів із Тирасполя, Бендер і Кам’янки. Двоє наших атлетів повернулися з цих міжнародних змагань із медалями. Тираспольчанин Володимир Куліш метнув спис на 51 м 87 см і посів почесне третє місце. Спортсмен є вихованцем заслуженого тренера ПМР Олександра Мойсеєнка.

Срібну медаль Європейських ігор привіз у Кам’янку Кирило Євстратій. З ним удалося поспілкуватися на звичній для спортсмена тренувальній базі – у місцевій спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву.

Займатися спортом чи ні? Таке запитання у підлітка й виникнути не могло. На районному стадіоні він просто виріс: матуся і дідусь завжди брали його з собою на тренування, адже Кирило – продовжувач спортивної династії, заснованої заслуженим тренером ПМР Василем Лисим. Спочатку хлопчик просто весело проводив час, грався з ровесниками. Потім став виконувати вправи, націлені на загальний фізичний розвиток. У середню школу й у СДЮШОР поступив практично одночасно. Вид спорту обрав родинний – метання.

Нині Кирило займається в навчально-тренувальній групі. Це вже другий рівень підготовки юних спортсменів. Керує групою Євгенія Євстратій, і якщо хтось думає, що мати ставиться до сина на тренуваннях якось по-особливому, то мають рацію вони в одному: є висока вимогливість і строгий контроль. Заняття – 5 разів на тиждень, а перед змаганнями – щодня. На них продовжується фізичний розвиток і багато часу приділяється вдосконаленню техніки метання. Ця систематична спільна робота дає непогані результати. У Кирила вже ІІ дорослий розряд у штовханні ядра та метанні диска, він призер чемпіонатів ПМР із цих видів спорту.

На міжнародному рівні до нинішнього навчального року юному метальнику виступати ще не доводилося. Європейські дитячі легкоатлетичні ігри – його дебют. Цей спортивний фестиваль, задуманий для того, щоб дати можливість юніорам до 16 років помірятися силами з суперниками з інших країн.

Прообраз чемпіонату Європи проводиться з дотриманням відповідних стандартів, починаючи від видовищної церемонії відкриття – і до високої конкуренції серед спортсменів. Наприклад, у віковій групі U14 у сектор для штовхання ядра виходили 24 атлети. Кирило послав снаряд вагою 4 кг на 12,8 м й успішно пройшов кваліфікаційний відбір. У фіналі він, на жаль, не зміг повторити цей результат, але штовхнув ядро на 12 м 45 см і піднявся на другий щабель п’єдесталу пошани.

Срібна медаль Європейських легкоатлетичних ігор надихнула юного метальника на ще більш старанне тренування. Заняття у СДЮШОР підліток успішно поєднує з навчанням. У Кам’янській СШ № 2 розповіли, що у щоденнику Кирила самі тільки «четвірки» та «п’ятірки». У обох школах вірять: цілеспрямованість, якою хлопець наділений, допоможе йому і надалі гармонійно розвивати розумові та фізичні здібності.


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.