Чергове засідання Уряду

На засіданні Уряду ПМР 9 серпня було розглянуто низку проектів постанов, які сприятимуть покращенню соціально-економічної ситуації в державі.

Директор Державної податкової служби Міністерства фінансів ПМР Максим Баденко представив членам Уряду проект постанови «Про затвердження концепції організації й упровадження онлайн-кас у Придністров’ї».

За його словами, на сьогодні грошові розрахунки з населенням під час здійснення торгових операцій або надання послуг на території ПМР відбуваються всіма юридичними особами, їхніми філіями та іншими відокремленими підрозділами, а також нотаріусами, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, з обов’язковим застосуванням контрольно-касових апаратів (машин), за винятком ряду випадків, перелік яких затверджений пунктом 2 Постанови Уряду ПМР від 15 січня 2013 року за № 9. У свою чергу, обов’язок щодо застосування контрольно-касових апаратів нині на індивідуальних підприємців не покладено.

Використання на території ПМР контрольно-касових апаратів (ККА) старого зразка не гарантує вірогідності даних, збережених у фіскальній пам’яті. Цей факт дозволяє недобросовісним суб’єктам господарської діяльності приховувати свої прибутки й ухилятися від сплати податків та інших обов’язкових платежів, а також вимагає значних матеріальних витрат на придбання і подальше технічне обслуговування ККА.

Оптимальним розв’язанням цієї проблеми могло б бути впровадження ККА-онлайн або онлайн-кас.

Переваги переходу на види контрольно-касової техніки (ККТ), які передають дані до податкового органу в режимі онлайн:

1) можливість контролю за платниками податків в онлайн-режимі;

2) відсутність необхідності проведення контрольних заходів з виходом до платника податків;

3) скорочення фінансових і трудових витрат на проведення заходів контролю;

4) збільшення збирання податків у сегменті роздрібної торгівлі;

5) підвищення прозорості конкурентного середовища;

6) підвищення рівня комфортності ведення бізнесу;

7) надходження великої кількості інформації про економічну ситуацію в країні.

Таким чином, реформування в ПМР сфери застосування ККА шляхом введення ККА-онлайн для всіх категорій юридичних осіб, на яких на сьогодні покладено обов’язок застосування контрольно-касової техніки, а також індивідуальних підприємців за допомогою закріплення відповідних норм у рамках Постанови Уряду Придністровської Молдавської Республіки від 15 січня 2013 року за № 9 «Про застосування контрольно-касових апаратів (машин) на території Придністровської Молдавської Республіки» є доцільним.

Заступник міністра фінансів Олена Рускевич представила проект розпорядження Уряду Придністровської Молдавської Республіки «Про проект закону Придністровської Молдавської Республіки «Про внесення змін до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про республіканський бюджет на 2018 рік».

Цей проект розроблений у зв’язку з наявністю проблеми недостатності запланованого обсягу видатків на послуги пільгового зубопротезування, і, як наслідок, несвоєчасної й неповної реалізації права громадян на надання їм зазначеної пільги й передбачає збільшення витрат республіканського бюджету на фінансування послуг з пільгового зубопротезування на суму 2 409 505 рублів, розраховану виходячи із середньої вартості послуг на одного отримувача в розмірі 1 571,5 рубля, фактичної чисельності пільговиків, яким були надані послуги з зубопротезування в кількості 2 118 осіб і з урахуванням суми кредиторської заборгованості на 1 січня 2018 року в розмірі 986 400 рублів. Як додав Голова Уряду Олександр Мартинов, цей законопроект є важливим для громадян республіки: «Це питання дуже часто порушується на зустрічах членів Уряду з представниками громадських організацій. Зі стабілізацією ситуації в економіці держави Уряд зможе поступово нарощувати соціальні витрати, передбачені чинним законодавством».

Перший заступник міністра економічного розвитку Алевтина Слінченко представила проект закону «Про внесення змін і доповнень у Закон Придністровської Молдавської Республіки «Про республіканський бюджет на 2018 рік». Документ розроблений з метою надання додаткової пільги по газу самотнім пенсіонерам із родин загиблих інвалідів війни – захисників Придністров’я, які користуються автономним опаленням. Таких у Придністров’ї є 21 людина. Під час запровадження для цієї категорії людей додаткової соціальної норми (у розмірі 70 м³) в опалювальний період витрати республіканського бюджету у 2018 році додатково зростуть на  7 144,2 рубля. Важливим фактом є те, що з 1 січня 2017 року для всіх пільгових категорій громадян соціальна норма на опалення природним газом збільшена з 90 м³ до 140 м³ у місяць на одну людину.

Олександр Мартинов на засіданні зауважив, що важливим завданням Уряду є покращення умов для громадян республіки в питанні надання їм державних послуг за допомогою мережі Інтернет: «Необхідно забезпечити громадянам можливість не лише замовити необхідну довідку, а й отримати її онлайн».

Микола   ЮРКЕВИЧ.