Реалізація державної програми з капітальних вкладень триває

У Дубоссарському районі планується виконати капітальний ремонт у шести закладах освіти та культури й навіть розпочати будівництво Центру реабілітації дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності.

Нині роботи ведуться на всіх запланованих об’єктах у місті та селищах району. Адже такого фінансування для закладів освіти не було від радянських часів. Глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан днями відвідав два найбільш витратні об’єкти (до речі, він особисто контролює всі роботи на об’єктах).

Майже два мільйони рублів було витрачено на здійснення ремонту в Дубоссарській спеціалізованій школі-інтернаті. Цей муніципальний заклад упродовж багатьох років фінансується з районного бюджету: виплата заробітної плати співробітникам, забезпечення харчуванням і матеріально-технічне утримання. Проте, для виконання його капітального ремонту у місцевій скарбниці коштів не вистачало довгі роки. Адже заклад функціонує вже 66-й рік, і тут проживають, виховуються і навчаються особливі діти зі всієї республіки. Місцева влада намагається створити умови перебування для них більш комфортними та затишними, тому цей об’єкт одним із перших увійшов до республіканської програми з капітальних вкладень, щоб спільними зусиллями зробити життя юних придністровців кращим. У школі-інтернаті вже замінили 240 вікон. За словами її директора Тетяни Малецької, у такому масштабі роботи здійснюються вперше.

«Ми раді, що потрапили до цієї держпрограми. Своїми силами ми не виконали б такого обсягу робіт. У закладі вже замінена водозливна система, встановлено нове вимощення, планується ремонт санвузлів. Більша частина вікон вже вийшла з ладу – вони не відкривалися, а у нас перебувають цілодобово 150 вихованців, з яких 21 з обмеженими можливостями життєдіяльності, 7 сиріт і 10 – під опікою. І тепер вони житимуть у комфортних умовах», – розповіла директор Дубоссарської спеціальної школи-інтернату VIII виду Тетяна Малецька.

Допомагає готувати заклад до нового навчального року і трудовий колектив. Нині співробітники школи-інтернату здійснюють косметичний ремонт. Завершити всі роботи планують до 24 серпня.

Глава району ознайомився з ходом робіт на об’єктах. Особлива увага приділялася строкам і якості їх виконання. Дубоссарська дитяча музична школа імені Мургу також потрапила до державної програми з капітальних вкладень. Приміщення закладу, побудоване в 1955 році, має свою історію – за часів Радянської влади в ньому розташовувався виконавчий комітет. Відтоді тут не здійснювався капітальний ремонт, комунікаційні системи стали непридатними для експлуатації. Тепер відновлюють фасад, систему опалення, каналізацію.

«Хочемо зберегти колишню архітектуру, але з застосуванням нових технологій зробимо зовнішній вигляд школи ще більш привабливим. Адже вона розташована на площі Захисників, у центральній частині міста, де відбувається безліч культурних заходів. Дубоссарська музична школа – одна з кращих у республіці. Щороку тут навчається понад 350 дітей, працює гідний колектив, за весь час функціонування заклад підготував 3,5 тисячі випускників. Вони є нашою гордістю. Ми хочемо створити комфортні й естетичні умови для розвитку юних дубоссарців», – підкреслив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

За словами директора музичної школи Василя Михайловського, наступного року очікується реставрація в закладі музичних інструментів. Це стане можливим завдяки реалізації республіканської програми.

Отже, вже поточної осені умови навчання у закладах освіти Дубоссарського району стануть більш комфортними.

Надія   ПАЄРЄЛІ.