Кіцканський богатир

У рамках програми Року здоров’я в селі Кіцкани відкрили присвячену знаменитому атлету Дмитрові Бєділо виставку «Билинний богатир». Відвідувачі дізналися про незвичайні та складні трюки кіцканського силача.

Дмитро Бєділо – справжній богатир, про яких раніше складали билини. На виставці представлена велика кількість фотоматеріалів, а також грамот і афіш з його виступів. Музейні працівники зазначають, що знаменитий силач любив дивувати публіку своїми незвичайними трюками. У спогадах людей він залишився дуже простою, товариською людиною, повною любові до життя та гостинності. Дмитро Григорович ріс простим хлопцем, а от наполегливі тренування та заняття боротьбою зробили з нього атлета з видатними здібностями.

Дмитро Бєділо родом з України. По завершенні навчання в сільській школі хлопець пішов працювати в колгосп спочатку причіплювачем на тракторі, а потім – трактористом. Саме тоді він почав помічати свої неабиякі фізичні здібності. Щоб не втратити спортивну форму, юнак самостійно тренувався. Одного разу зламався пусковий двигун бульдозера вагою близько 300 кг, тож Дмитро власноруч витягнув його. Після таких «досягнень» він приступив уже до систематичних занять боротьбою та підняття важких предметів. Незабаром спортсмен почав виступати перед публікою і став одним із дев’яти богатирів Радянського Союзу.

Сім’я Дмитра приїхала в Кіцкани в 1964 році. Одна з мешканок села згадує: «У нього і ліжко було величезне красиве, і такі крісла дубові великі. Сусід був зростом 1 м 85 см, кремезний, важив близько 130 кг. Людина добра, чуйна, гостинна, щедра, любив дітей і тварин».

Прожив «руський богатир» у селі недовго, але запам’ятався його жителям своїми яскравими виступами. Силач з легкістю укладав на землю бика вагою в одну тонну або підіймав цих тварин у клітинах на спеціальному залізному коромислі. Ще він міг утримати на ходу дві машини з пасажирами або вантажем, скрутити голими руками залізну монету, вбити долонею товстий цвях у дерев’яний брус і витягнути його назад без інструменту.

Збереглися знімки силового шоу 60-х років у Бєльцях в стилі ретро. Дмитро Бєділо тоді представив глядачам кілька своїх коронних номерів. Шоу викликало величезний інтерес, тож і стадіон був переповнений. В одному з номерів богатир обертав навколо своєї шиї «атлетичну краватку» – арматуру товщиною 26 мм, після чого кілька солдатів намагалися розігнути її. В іншому – Дмитро утримував руками два автомобілі «Волга», які намагалися роз’їхатися в різних напрямках. А ще силач жонглював гирями, але не звичайними, пудовими (16 кг), а двопудовими (кожна по 32 кг). У програмі, крім вправ з гирями, він згинав двотаврову залізну балку (вагою 750 кг), підіймав вантаж вагою 70 пудів, розривав підкови й ланцюги.

За розповідями жителів села Кіцкани, які були знайомі з богатирем, жила у нього мавпочка, одягнена в матроський тільник. Вона була надзвичайно шкідлива: крала яйця у селян, розкидала тютюн, била горщики тощо. За пустотливі витівки свого вихованця відповідав, звичайно ж, господар, який відшкодовував збитки. Фотографії, на жаль, не збереглися, але за спогадами мавпу Дмитру Григоровичу подарували моряки під час його гастролей.

Жителі села пам’ятають ювілейне свято в літньому кінотеатрі на честь 50-річчя Дмитра Григоровича. На той захід приїхали родичі, друзі, знайомі. Матір Бєділо виніс на сцену на своїй долоні, а зал стоячи вітав цю крихітну скромну жінку.

Помер кіцканський богатир у 1973 році, у розквіті своїх сил – йому було всього 52 роки.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.

Фото из открытых источников.