Нова методика тренувань для орієнтувальників

Читати карту і не збивати швидкість бігу – столичний тренер зробив аналіз виступів своїх підопічних і розробив унікальну методику підготовки для спортсменів-орієнтувальників.

Андрій Сєвєрухін – тренер столичної СДЮШОР веслування і стрільби та клубу «Тирас-Орієнт». У фахівця великий досвід роботи, в тому числі як наставника збірної Молдови зі спортивного орієнтування. Він розробив для цих спортсменів нову методику тренування.

Тренер дійшов висновку, що, володіючи меншими швидкісними якостями, ніж суперники, вони часто виграють у них внаслідок техніки, тобто вміння швидко читати карту, не зменшуючи швидкості бігу. Цьому вмінню завжди приділялася особлива увага на тренуваннях. «Одна з переваг вправи в тому, що вона сприяє безперервній концентрації уваги, тобто ти виконуєш багато дій за дуже короткий час. Так тренується потрібна послідовність дій, які використовуються в орієнтуванні. Найголовніше – вони тренують такий навик, як уміння повертати карту на певний кут на швидкості не по компасу», – пояснює автор інноваційної методики.

Вперше Андрій Сєвєрухін почав застосовувати на заняттях технічний кілометр, там такі навички доводиться використовувати максимально часто і відпрацьовувати їх до автоматизму.

Ще одна перевага вправи в тому, що дистанція уніфікована – 1 км. Завдяки цьому можна фіксувати рекорди й наочно відстежувати відпрацювання потрібних технічних навичок у спортсменів.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото IА «Новости Приднестровья».