Всесвітній день футболу

Навряд чи можна найти гру, в якої було б більше прихильників, ніж у футболу. Ось уже понад 100 років футбол є найпопулярнішим видом спорту. Вчені, які проаналізували величезну кількість матчів в ігрових видах спорту, виявили, що найбільша кількість елементів несподіванки й непередбачуваності зустрічається саме у футбольних поєдинках. Хокей, бейсбол і баскетбол значно відстали. Саме тому ООН оголосила 10 грудня Всесвітнім днем футболу, віддавши шану всім справжнім фанатам цієї найдавнішої гри у м’яч.

За даними істориків, у футбол грали ще в Стародавньому Китаї. Перші згадки про нього датуються II тисячоліттям до нашої ери. Тоді футбол називався «цуцзюй» (у перекладі – «штовхати ногою»). Точний час появи цієї гри неможливо встановити, оскільки «цуцзюй» був лише попередником нинішнього футболу, як і саксонська гра з м’ячем, яка була популярна у VIII столітті нашої ери.

Однак сучасним шанувальникам «гри мільйонів» абсолютно все одно, коли був зіграний перший футбольний матч, адже для багатьох сучасних людей футбол став стилем життя, професією або головним захопленням у житті. Всесвітній день футболу об’єднує їх усіх. Зазвичай 10 грудня проводяться товариські зустрічі професійних команд, збірних країн, регіонів, міст і шкіл. Найцікавішими можна назвати зустрічі ветеранських складів найпопулярніших клубів у кожній країні.

У Придністров’ї велика увага надається розвиткові спорту, в тому числі й футболу. В інтерв’ю Першому Придністровському телеканалу Президент ПМР Вадим Красносельський розповів, що молодь республіки та представники старшого покоління віддають перевагу заняттям різними спортивними дисциплінами.

Глава держави сам практикує спорт, любить його й активно агітує за здоровий спосіб життя. Нагадаємо, що у 2018 році Президент пообіцяв приділити серйозну увагу розвитку спорту в республіці, починаючи від будівництва загальнодоступних міських майданчиків. Він вважає, що без розвитку спорту не можна говорити про здорове суспільство: «Побудовані спортивні майданчики не пустують. Є навіть об’єкти, куди не так просто потрапити, тому що туди велика черга. Люди хочуть займатися спортом і відмовляються від шкідливих звичок. Я радий, що в цей процес вкладена маленька частка моєї енергії».

У рамках реалізації Стратегії розвитку ПМР передбачаються зокрема й позитивні зміни у спортивній інфраструктурі, пропаганді здорового способу життя. Глава держави став ініціатором відродження у республіці легендарного футбольного турніру «Шкіряний м’яч», який минулого року крокував містами й районами ПМР, визначалися кращі команди. У зв’язку з пандемією фінальні ігри турніру заплановані на наступний рік.

Гарною традицією у спортивному житті республіки стала церемонія вшанування лауреатів за підсумками футбольного року. Минулого року почесним гостем заходу був майстер спорту міжнародного класу, володар «Золотого м’яча» Ігор Бєланов. Це справжній подарунок для всіх аматорів футболу республіки. На церемонії Ігор Іванович зазначив, що у Придністров’ї створено чудову матеріальну базу й умови для занять футболом. «У таких умовах можна виховувати футболістів високого класу. Потрібно тільки зацікавити молодь, відірвати її від комп’ютерів, гаджетів і долучити до активних та регулярних тренувань», – сказав легендарний футболіст.

Флагманом же вітчизняного футболу, безсумнівно, є столичний футбольний клуб «Шериф», який неодноразово вигравав чемпіонат і Кубок Молдавії з футболу. Молодіжна команда тираспольчан цього року успішно виступила в Юнацькій Лізі чемпіонів.

Федерація футболу республіки приділяє велику увагу розвиткові ветеранського спорту, першість якого щорічно відбувається в республіці.

Редакція газети «Гомін» вітає всіх футболістів, тренерів, аматорів найпопулярнішої гри з Всесвітнім днем футболу. Бажаємо здоров’я, нових перемог, яскравих голів на спортивних аренах!

Олександр   ЗАЙЧУК.