Сергій Бубка – король легкої атлетики

Ім’я цього спортсмена вже давно вписане в Книгу рекордів Гіннеса як людини, яка має найбільшу кількість світових рекордів у легкій атлетиці. Він – 35-разовий рекордсмен світу, шестиразовий чемпіон світу, Олімпійський чемпіон, тричі визнавався кращим спортсменом світу. Найвидатніший український спортсмен відомий далеко за межами своєї країни.

Народився майбутній чемпіон у Луганську 4 грудня 1963 року. Він потрапив у легку атлетику зовсім випадково (його батьки ніколи не наполягали на заняттях спортом). Одного разу товариш привів його в секцію стрибунів із жердиною. Сергій був так вражений побаченим, що загорівся ідеєю спробувати й  собі. Тренувати майбутню зірку взявся Віталій Петров.

У цього тренера була своєрідна тактика, якої Бубка дотримувався довгі роки.

Дитинство спортсмена минуло в Луганську, але пізніше він був змушений разом із тренером переїхати в Донецьк. Петров дбайливо ставився до своїх вихованців і давав їм можливість розкрити свій потенціал тільки в дорослому віці. Володарем першої золотої медалі Сергій став у 19 років на Чемпіонаті світу (1983 р.) Він подолав висоту 5,7 м, однак героєм чемпіонату тоді не став. Нікому не відомий хлопець викликав здивування, багато хто вважав досягнутий результат випадковістю і неймовірним везінням. Трохи пізніше великі майстри та тренери визнали, що Сергій Бубка – це самородок, яких більше немає в усьому світі.

У 21 рік легкоатлет підкорив 6-метрову висоту. Юнак став відомою особою за межами Радянського Союзу. У французьких газетах писали, що рекорд Бубки можна порівняти зі взяттям Бастилії, в радянських – з польотом Гагаріна в космос.

Деякі експерти навіть говорили, що на ньому лежить «олімпійське прокляття». Спортсмен чотири рази брав участь в Олімпіадах, але виграв лише одне золото. Найбільшим розчаруванням у житті Сергія була Олімпіада 1984 року в Америці, в якій збірна СРСР не змогла взяти участь через холодну війну з країнами Заходу. В Олімпіаді 1988 року в Сеулі радянський спортсмен завоював золоту медаль.

Усього Сергію вдалося встановити 35 світових рекордів. Скептики неодноразово вимагали обнулити всі його рекорди, посилаючись на те, що в роки виступів спортсмена не було жорст-ких правил, а йому потурали. Однак усе не так просто: з часів виступів Бубки нічого нового придумано не було, і спортсмени, які виступають тепер, перебувають практично в аналогічних умовах. На тему встановлених легкоатлетом рекордів можна сперечатися нескінченно, але факт, що Сергій – великий спортсмен, оскаржувати ніхто не буде. Навіть Хуан Антоніо Самаранч, який упродовж багатьох років очолював Міжнародний олімпійський комітет (МОК), назвав його найвидатнішим спортсменом сучасності.

Одним із головних своїх досягнень чемпіон називає сімейне щастя. Коли він оголосив своєму наставнику Петрову, що збирається одружитися, тренер був шокований. На той момент талановитому атлету виповнилося тільки 20 років, і сімейне життя могло поставити хрест на його спортивній кар’єрі. Наречена Сергія, гімнастка Ліля, довгий час не знала, що її обранець – чемпіон світу і рекордсмен. На розвиток подій вплинув психолог збірної. Після довгої розмови з Бубкою він сказав, що спортсмен відрізняється дуже спокійним характером і розважливістю, тому одруження ніяк не зможе вплинути на спортивні результати й незабаром Сергій одружився. У подружжя двоє дорослих синів: Віталій і Сергій, які також пов’язали своє життя зі спортом – вони грають у теніс.

Нещодавно, на черговому етапі «Діамантової ліги» в Римі 20-річний Арман Дюплантіс зі Швеції стрибнув на 6,15 м і встановив новий світовий рекорд. Він перевершив досягнення, встановлене Сергієм Бубкою в 1994 році (6,14 м).

У соціальній мережі Twitter легендарний український чемпіон так прокоментував новий рекорд шведського спортсмена: «Вітаю Армана з тим, що побив мій рекорд! Чудовий результат! Я щасливий за нього і його батьків, вони прекрасні люди. Також я щасливий за легку атлетику і спорт у цілому, адже тепер у нас є така яскрава зірка на роки вперед. Бажаю йому всього найкращого і нових висот».

Нині Сергій Бубка очолює Національний олімпійський комітет України. Він докладає багато зусиль, щоб українські спортсмени гідно представляли країну на найвищих спортивних форумах світу, пропагує в Україні спорт і здоровий спосіб життя.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.